Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förslag: Nya jaktplan kunde finansieras med försvarsskatt

Från 2017
Uppdaterad 09.01.2017 08:11.
Flygvapnets F-18 Hornet-plan
Bildtext Flygvapnets F-18 Hornet-plan
Bild: Försvarsmakten

Finlands skuldsättning vållar bekymmer för regeringen då nya krigsfartyg och jaktflygplan ska skaffas. Finanseringen av affärerna kan komma att ske utanför budgeten och en separat försvarsskatt har till och med övervägts, skriver Helsingin Sanomat.

Försvarsmakten står inför moderniseringar inom flottan och flygvapnet. Försvarsministeriet har länge förberett ett köp av fyra krigsfartyg och de nuvarande Hornet-jaktplanen ska få efterträdare, men det ärendet är inte lika långt kommet ännu.

Själva köpbeslutet kommer följande regering att fatta, men finansieringen ska börja ta form redan nu i samband med vårens ekonomiska beslut.

Statsminister Juha Sipilä (C) hade ett möte med samtliga partiledare innan jul för att diskutera införskaffningen.

Avbetalningen av prislappen på kring 10 miljarder euro sträcker sig över flera regeringar och kräver därför brett partipolitiskt stöd.

Alla ledare är överens om nödvändigheten att skaffa materielen, men meningsskiljaktigheter finns då det gäller mängden.

Olika alternativ utreds

Finansieringen av köpen är fortfarande oklar, och Finlands skuldsättningstakt gör inte beslutet lättare.

Finansieras köpet genom statsbudgeten så måste det kapas rejält av något annat, för att skuldsättningen inte ska accelerera ytterligare. Dessutom förbjuder EU att Finland skuldsätter sig alltför mycket.

Som bäst utreder Finansministeriet olika alternativ, bland annat om EU kunde ge dispens så att försvarsutgifter inte skulle räknas med i skuldsättningen.

För att finansiera utanför budgeten har också en ny separat försvarsskatt och försvarsobligationer föreslagits.

Diskussion om artikeln