Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Stor prishöjning för Olympiastadions renovering - stadsstyrelsen godkände 26 miljoners tillägg

Från 2017
Uppdaterad 10.01.2017 08:25.
Olympiastadion i Helsingfors.
Bildtext Renoveringen skulle ursprungligen kosta 209 miljoner euro, men priset är nu drygt 260 miljoner.
Bild: All Over Press

Priset för renoveringen av Olympiastadion i Helsingfors har stigit ordentligt. Stadsstyrelsen godkände på måndag att ett tillägg på drygt 26 miljoner kan beviljas, om staten bidrar med lika mycket. Höjningen behöver ännu godkännas av fullmäktige.

Renoveringen av Olympiastadion blir dyrare än tänkt. Stadsstyrelsen i Helsingfors godkände den föreslagna prishöjningen på måndag.

Ursprungligen skulle renoveringen kosta 209 miljoner euro, men nu visar det sig att kostnadsberäkningen inte håller och att det behövs 52 miljoner till om den ursprungliga renoveringsplanen ska följas. Med den aktuella prishöjningen landar Helsingfors stads andel av bygget alltså på drygt 130 miljoner euro.

Slutsumman ska delas jämnt mellan staten och Helsingfors. Helsingfors beviljar tilläggsfinansiering på det villkoret att också staten gör det. Regeringens har redan beslutat att tilläggsfinansiering beviljas om Helsingfors står för hälften av den.

Alternativet: bygg inte tak över hela läktaren

Den tre år långa renoveringen av olympiastadion inleddes i fjol. Stadionstiftelsen bad om mera pengar för renoveringen i början av december. Kostnadskalkylen har slagit fel bland annat gällande läktarnas takkonstruktion.

Stiftelsen ber att den ursprungliga projektplanen för renoveringen ska följas så att stadion kan uppfylla de krav som både publiken och internationella evenemang ställer.

Bildtext Enligt ursprungsplanen ska stadion få tak över läktarna hela vägen runt. Nu har det visat sig att takkonstruktionen behöver ses över.
Bild: Arkkitehtitoimisto K2S

Om inte pengar beviljas är ett alternativ att man helt enkelt inte bygger tak runt hela läktaren, utan sparar pengar genom att lämna bort taket på stadions kortsidor. Stiftelsen understryker att det här skulle försvaga publikens situation och förkorta både stadions evenemangssäsong och byggnadens livslängd.

Att ändra på projektplanen skulle också försena bygget, som ursprungligen var tänkt att ta tre år och vara klart 2019.

Idrottsförbund och evenemangsarrangörer vädjar

Finlands bollförbund, Finlands idrottsförbund samt evenemangsproducenten Live Nation vädjar i ett brev till Helsingfors stad om att tilläggsanslaget ska beviljas.

Olympiastadion är snart 80 år gammal. Den byggdes ursprungligen för OS som skulle hållas 1940, men som ställdes in på grund av andra världskriget. Olympiastadion fick i stället vara paradplats för OS 1952.

Till renoveringsarbetet hör förutom taket över läktarna också att löparbanorna, gräsplanen och själva läktaren förnyas. Det byggs träningsutrymmen under jorden och så byggs ett nytt publikcentrum norr om stadion.

Rubrik och artikel uppdaterad 10.1 med beskedet att stadsstyrelsen godkände prishöjningen.