Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Färgstark duo på bildningsresa

Från 2017
Liv och Horace i Europa - Spela upp på Arenan

Är bildning på utdöende? Nu ger sig två av Sveriges mest tongivande kulturpersonligheter, serietecknaren Liv Strömquist och författaren och akademiledamoten Horace Engdahl, ut på en klassisk bildningsresa.

- Svenskens normala förhållande till kultur utgörs helt av ointresse och det är på sätt och vis en fruktbar utgångspunkt, säger Horace Engdahl i serien.

Liv Strömquist och Horace Engdahl har aldrig tidigare mötts. Serien blir början på en oväntad vänskap och en resa till kulturens olika vallfärdsorter.

När Liv och Horace letar efter platser som är förknippade med deras favoriter i kulturhistorien blir det besök i alltifrån Weimar i Tyskland till Sankt Petersburg, Köpenhamn och Paris. Samtalen kretsar kring kärlek och ensamhet, sorg och förtvivlan.

Första stopp är Köpenhamn där de söker efter spåren av Søren Kierkegaard och Victoria Benedictsson. Resan fortsätter till Tyskland där de i Weimar söker spåren efter syskonen Goethe. Sedan fortsätter de till Sankt Petersburg, Racanti i talien, Paris och Lissabon.

30 dagar på Yle Arenan.
6 avsnitt
Regi: Olavi Linna.

Produktion: SVT, 2016.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln