Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskare om ägg och risken för minnessjukdomar: Ett om dagen är okej

Från 2017
Uppdaterad 09.01.2017 14:53.
Kokta uppskurna ägg
Bild: All Over Press

Mat som innehåller mycket kolesterol ökar inte risken för minnessjukdomar, visar en undersökning vid Östra Finlands universitet. Risken ökar inte ens för dem som har en medfödd risk att få högt kolesterol.

Undersökningen visar att ett ägg om dagen eller mat som innehåller tämligen mycket kolesterol inte ökar risken för demens eller Alzheimer. Studien har offentliggjorts i den vetenskapliga tidskriften American Journal of Clinical Nutrution.

Höga kolesterolvärden i blodet har förknippats med hjärt- och kärlsjukdomar men också med en förhöjd risk att insjukna i minnessjukdomar.

Kolesterol i maten påverkar ändå bara lite kolesterolhalten i blodet. Näringsrekommendationerna i flera länder begränsar inte längre intaget av kolesterol.

Många finländare har speciell gen

Hos en del människor påverkar kolesterol i födan blodets kolesterolhalt mera än hos andra. De har en gen, APOE4-genen, som ökar riskerna för både hjärt- och kärlsjukdomar och minnessjukdomar.

Exceptionellt många finländare, omkring en tredjedel, har APOE4-genen.

Enligt undersökningen ökade ändå inte risken för minnessjukdomar ens hos dem som hade genen trots att de intog föda som innehöll tämligen mycket kolesterol.

Nya forskningsrön

Det har inte tidigare funnits några forskningsrön gällande hur risken för minnessjukdomar påverkas om man får i sig mycket kolesterol via maten.

Forskarna vid Östra Finlands universitet följde upp 2 500 män i 22 års tid. Trehundra av dem insjuknade i en minnessjukdom, den vanligaste var Alzheimer. Omkring en tredjedel hade APOE4-genen.

Man märkte också att ett rikligt intag av kolesterol inte hade något samband med risk för Alzheimer hos någon av männen eller hos dem som har APOE4-genen. Inte heller ökade risken fast testpersonerna åt mycket ägg.

Däremot märkte forskargruppen ett samband så att den som äter mycket ägg fick bättre resultat då intellektuell kapacitet mättes.

Ett ägg innehåller omkring 230 milligram kolesterol.

Ursprunglig artikel: Heidi Sullström/Yle uutiset

Diskussion om artikeln