Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Segerviss Assad kan förhandla om "vad som helst"

Från 2017
Uppdaterad 09.01.2017 15:18.
Syriens president Bashar al-Assad skulle gärna samarbeta med Donald Trump och USA som han kallar en naturlig allierad
Bildtext Syriens president Bashar al-Assad säger sig vara redo att förhandla om vad som helst i planerade fredsförhandlingar i slutet av januari
Bild: EPA/SANA HANDOUT

Syriens president Bashar al-Assad säger sig vara redo att diskutera vad som helst om planerade fredsförhandlingar i Kazakstan blir av i slutet av den här månaden.

Assad säger att han till och med är redo att överväga att avgå om fredssamtalen lyckas och når resultat.

Ryssland och Turkiet utverkade nyligen ett löfte av pro-turkiska rebellgrupper om att de skulle delta i planerade fredsförhandlingar.

Rebellgrupperna återtog sitt löfte förra veckan efter att syriska regeringsstyrkor angrep rebeller på olika håll i landet, trots ett rådande, bräckligt eldupphör.

- Vem kommer dit från den andra sidan? Det vet vi inte. Kommer det att bli den verkliga syriska oppositionen, undrade Assad

Han lät förstå att han inte accepterar grupper som stöds av Saudiarabien, Frankrike eller Storbritannien. Den största oppositionskoalitionen i exil stöds av Saudiarabien.

Anklagar rebeller för brott mot eldupphör

Assad hävdade i intervjun för franska medier att det landsomfattande eldupphöret har brutits av rebeller flera gånger.

Han försvarade också arméns beslut att återinta Wadi Barada, en rebellkontrollerad dal nära Damaskus, som också kontrollerar huvudstadens vattenreserver.

- Terroristerna kontrollerade Damaskus viktigaste vattenkälla och förhindrade fem miljoner människor från att få rent vatten, sade Assad.

Redo att avgå?

Han fick också frågan om huruvida han är redo att stiga åt sidan om de krigförande parterna når ett fredsavtal.

- Jo, men min ställning är knuten till konstitutionen, svarade Assad.

- Om oppositionen vill diskutera den här frågan, så måste vi också diskutera grundlagen.

Assad tillade att alla grundlagsändringar måste godkännas i en folkomröstning och att folket får välja sin president.

Presidenten segerviss

Den syriska presidentens ställning har förstärkts betydligt efter att rebellerna drevs ut från östra Aleppo förra månaden.

Det är också oklart om de planerade fredssamtalen i Kazakstans huvudstad Astana i slutet av januari alls blir av och det är högst osäkert vem som skulle representera rebellerna.

De starkaste och mest radikala rebellgrupperna har meddelat att de inte vill ha något att göra med vare sig Assad eller Ryssland.

Alla försök att nå konkreta lösningar i fredsförhandlingar har misslyckats och FN verkar ha gett upp fredsförsöken tillsvidare.

Diskussion om artikeln