Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

NTM-centralen: Allt mindre pengar till vägarna

Från 2017
Uppdaterad 09.01.2017 13:53.
Elina Granqvist.
Bildtext Elina Granqvist.
Bild: Yle/Roger Källman

Växlande temperaturer har ställt till det för underhållet av vägarna i Österbotten. Väghålllningsplanerare Elina Granqvist på NTM-centralen i södra Österbotten är medveten om problemet och säger att pengarna inte räcker till.

På Munsalavägen i Nykarleby skedde det minst tio dikeskörningar mellan jul och nyår. Förra veckan hyvlades vägen för att få bort isvallarna som på sina håll hade hunnit bli 5-6 centimeter höga. Men det är även andra vägar som har ställt till det för bilisterna i vinter.

Det är NTM-centralen som övervakar att vägarna sköts som de borde och väghålllningsplanerare Elina Granqvist på NTM-centralen i södra Österbotten medger att den här vintern har det inte gått som det borde.

Vad är din uppfattning, har de österbottniska vägarna skötts som de borde hittills i vinter?

- Det har funnits vissa brister och de största bristerna handlar om att entrepenörerna inte åtgärdat vägarna i tid. Temperaturväxlingarna har också försvårat arbetet. I vissa fall stämmer inte bilden vi får från väderleksstationerna med situationen i verkligheten. Vi har statistik som visar när nollgrader passeras. Både till plus och minus - det är då det blir halt. Och statistiken, som sträcker sig över 30 år, visar att december var besvärligast i det avseendet.

Vilka åtgärder har NTM-centralen tagit?

- Vi har talat med en entrepenör och det blev klart för denna att entrepenören måste ge sig ut på vägarna för att se hur det ser ut där. Då kan man åtgärda problemen i tid och det blir billigare för entrepenören.

Många har undrat vart bilskatten går när vägarna underhålls så dåligt - vad har du för svar på det?

- Alla pengar går till statens kassa och riksdagen bestämmer hur mycket pengar som går till väghållning. Och tyvärr blir den summan mindre och mindre. Sjukvården tar en stor del av pengarna som till exempel bilskatten och sådant ger.

Förstår du oron bland folk? Och att de till och med väljer omvägar för att undvika vissa vägar?

- Nog förstår jag det. Till exempel Munsalavägen var nog inte åtgärdad i tid. Åtgärdstiderna som vi tillåter är ganska långa och det kan kännas ännu längre för vanliga trafikanter - även om vägen är helt och hållet i skick enligt kraven.

Finns det planer på att justera åtgärdstiderna?

- Nej, det finns inte pengar för det.