Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Tiina Grönroos: Min månad som vegan

Från 2017
Uppdaterad 12.01.2017 16:48.
Tiina Grönroos.
Bild: YLE/Marcus Rosenlund

Dag 1. Kära Yle Vega. Eller Yle Vegan. För ungefär tio minuter sedan gick jag med i vegaanihaaste, det vill säga veganutmaningen. Det betyder att jag i januari ska avstå från allt animaliskt. Det här betyder inget kött, ingen fisk, inga mjölkprodukter och inga ägg.

Jag har tänkt testa januari månad till slut. Eller till och med 29 januari eftersom det är en söndag. Det känns bra att tänka i hela veckor. På en svensk webbsida läste jag att det tar tre veckor, 21 dagar att bryta en dålig vana och inleda en ny, god vana. Man kan tolka det tvärtom också, tre veckor att bryta en god vana och lika lång tid att inleda en ny, dålig vana.

I morse åt jag två smörgåsar och drack en stor mugg kaffe. Sådana här frukostar har jag ätit i minst 20, ja kanske till och med i 30 år. Jag är en grym vanemänniska, två skivor rågbröd, inget smör men några skivor ost på varje brödskiva. Och så kaffe; det är trist, men det är jag. Dag ut, dag in, året runt. Enda skillnaden kan vara julafton när jag äter risgrynsgröt eller på resor när jag äter hotellets frukostbuffé. Då brukar jag ta lite ägg, kanske i form av en omelett och frukt och kanske plättar eller bulle. Men också mina två standardsmörgåsar med ost och kaffe.

Voi, voi, smör på finska, jag tänker redan på sådant jag inte borde tänka på.

I morse skippade jag förstås osten. Istället mosade jag avokado på mina två rågbrödsskivor. Det var helt okej. Det här var typ min tredje eller fjärde avokado under hela mitt snart 50-åriga liv. Jag har aldrig tyckt om avokado, har jämfört den med andra frukter och tyckt att äpplen är hundra gånger bättre. Men nu var det helt gott med avokado på smörgåsen. Säkert också hälsosammare än ost. Kanske.

Ugnsbakade rotfrukter, bla morot, batat och rödbeta skurna  i stavar på en vit tallrik.
Bildtext Dagens fantasilösa och näringsfattiga lunch
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

Jag är inte med i veganutmaningen för att jag tycker synd om hönan eller grisen eller kossan. Jag är med av nyfikenhet och genuint intresse. Du kanske vet att en av mina vuxna döttrar är vegan och den andra är vegetarian, på gränsen till vegan. Så veganism är i och för sig inget nytt för mig, fast båda barnen studerar och således bor på annat håll. Jag tycker också om grönsaker, bönor och linser och jag tycker att det finns bra ersättande produkter för vanliga mjölkprodukter. Men jag tycker också om ägg, höna och fisk. Och i viss mån rött kött. Och ost, jag tycker verkligen om vanlig edam, emmental och gräddost. Många tunna skivor på ett gott bröd. Voi, voi, smör på finska, jag tänker redan på sådant jag inte borde tänka på.

Är det krångligt, blir det dyrt, blir jag piggare eller blir jag tröttare?

Jag är med i veganutmaningen för att jag vill veta hur det känns att vara utan kött, fisk, ägg, mjölk. Är det krångligt, blir det dyrt, blir jag piggare eller blir jag tröttare?

Blir jag isolerad eftersom det inte precis kryllar av lunchrestauranger som erbjuder veganmat i min landsända? Kommer jag att känna mig ensam? Mat är så mycket mer än bara bränsle. Nu har jag med mig en lunchbox till jobbet. Den är ganska fantasilös, innehåller bara ugnsbakade rotfrukter, eftersom jag inte kom mig för att planera min dag bättre igår, då när jag ännu åt höna och ris. I kväll måste jag planera bättre. Laga mat för flera dagar.

en tom/tömd tallrik och en lunchlåda på ett rörigt skrivbord. Symboliserar snabblunch samtidigt som man jobbar.
Bildtext Ensam lunch vid ett stökigt skrivbord. Trist, javisst.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

Ja, hur kommer jag att må fysiskt och psykiskt om tre veckor? Vad kommer jag att sakna mest? Är det min älskade ost eller är det något helt annat? Något som inte har med mat att göra? Är det här en bra sak att testa på eller kommer jag att ångra mig?

Häng med i min veganmånad, håll tummarna. Heja på mig eller skäll ut mig om du hellre vill det. Och om du själv är med i veganutmaningen eller har inlett med något annat som du hoppas är bra för dig och ditt välmående så ta gärna kontakt. Skriv här eller mejla mig på tiina.gronroos@yle.fi
Fortsättning följer.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln