Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Akut personalbrist inom barnskyddet i Kyrkslätt

Från 2017
Uppdaterad 10.01.2017 12:13.
Leksaker.
Bild: Yle/Daniel Korpi

Barnskyddet i Kyrkslätt lider för tillfället av stor resursbrist då man inte lyckats fylla tjänster som stått tomma en längre tid. Personalresurserna har inte heller ökat i takt med den växande efterfrågan och arbetets tunga krav.

- Vi är ganska förvånade, det här är första gången vi har sådana här svårigheter att fylla tjänster inom barnskyddet, säger ledande socialarbetare Birgitta Nordman i Kyrkslätt.

Arbetet inom barnskyddet har blivit mer utmanande, mera långvarigt och svårare att få grepp om.

Birgitta Nordman, ledande socialarbetare i Kyrkslätt

Enligt Nordman ökade mängden barnskyddsanmälningar och begäran om stöd betydligt i fjol.

- Det beror till största delen på den nya socialvårdslagen som trädde i kraft 2015. Kommuninvånarna har större rättigheter till service. Tack vare olika skolningar är fler också mer medvetna om familjernas rättigheter, så klienterna har blivit fler.

Det finns tydligt praxis som inte fungerar och som borde uppdateras till det här årtusendet.

Utvecklingschef Laura Yliruka, Socca

En av de lediga tjänsterna ska fyllas i början av februari. Ansökningstiden för den andra har nu förlängts för tredje gången. Men även om de lediga tjänsterna fylls anser Nordman att de existerande resurserna inte längre räcker till.

- Arbetet inom barnskyddet har blivit mer utmanande, mera långvarigt och svårare att få grepp om. Det kräver allt mer av personalen, men klientantalet har inte minskat, tvärtom. Många socialarbetare upplever att de inte hinner göra allt som behövs.

Ny modell ska lätta på stressen

Också andra kommuner i huvudstadsregionen har haft svårigheter med att anställa personal för barnskyddet. Laura Yliruka, utvecklingschef vid Socca (huvudstadsregionens kompetenscentrum inom det sociala området), säger att lönesättningen är en faktor som allmänt försvårar rekryteringen. Enligt henne är stressiga arbetsförhållanden ändå det största problemet.

Det kan hända att man är rädd för det stora ansvaret då man ska söka sig till arbetslivet.

Utvecklingschef Laura Yliruka, Socca

- Det finns tydligt en praxis som inte fungerar och som borde uppdateras till det här årtusendet, säger Yliruka.

Intresset för att studera barnskyddsarbete är fortfarande stort.

- Men sedan kan det hända att man är rädd för det stora ansvaret då man ska söka sig till arbetslivet.

Som en lösning på det här kommer man att provköra den så kallade Hackney-modellen inom barnskyddet i Finland. Tanken är att ansvaret för klienterna övergår från den enskilda socialarbetaren till hela arbetsteamet.

- Hela teamet ska känna till klientfamiljernas specifika situationer. På så sätt undviker man att belasta individer alltför mycket, förklarar Yliruka.

Bland annat Vanda kommer att vara med i pilotprojektet som kör igång i vår.

Diskussion om artikeln