Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nu tar insamlingen för Åbo barnsjukhus fart

Från 2017
För tidigt född i kuvös
Bildtext Arkivbild
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Det nya barnsjukhuset i Helsingfors håller på att byggas, och i slutet av det här året ska den första delen stå klar. Nu är det Åbos barnsjukhus som behöver donationer och kampanjer.

Enligt projektchef Jaana Roos vid välgörenhetsorganisationen Barnklinikernas faddrar kommer flera olika kampanjer i år att ordnas för barnsjukhuset i Åbo.

- Redan i början av februari kommer Tallink Silja att donera en specialapparat till barn- och ungdomskliniken, berättar Roos. Det är pengar som rederiet och passagerarna har samlat in. I fjol gavs en större donation till barnsjukhuset i Helsingfors. I år är det Åbos tur.

Dörren står öppen till barnkliniken vid Åbo universitetscentralsjukhus.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Och kampanjerna fortsätter. Roos har nyligen fått ansvar för medelinsamlingen till barnsjukhusen i Åbo och Kuopio, och hon har blivit kontaktad av andra företag som vill understöda barnklinikerna och forskningen.

- Alla pengar fördelas jämnt mellan barnklinikerna, säger Roos, men det finns också företag som vill understöda någon speciell ort.

Kiss My Turku travar in pengar för sjuka barn

Så är det också för travhästen Kiss My Turku, som samlar in pengar enkom för Åbo barnsjukhus. Det unga stoet tävlar för barnpatienter.

Dels kan organisationer och privatpersoner köpa andelar i hästen, dels skänks den vinstsumma som hästen löper in under sin karriär till kliniken.

Kiss My Turku är just nu en av de tio kandidaterna för titeln Årets Åbobo 2016.

De pengar som samlas in används både för den nuvarande barn- och ungdomskliniken vid Åbo universitetscentralsjukhus, dels för det nya barnsjukhuset.

Nytt sjukhus behövs

Utrymmena i det nuvarande U-sjukhuset är trånga och oändamålsenliga. Inomhusluften är dålig, och det finns mögel i huset. Så behovet av ett nytt sjukhus är stort.

Fast egentligen är Åbo barnsjukhus inget eget sjukhus, utan barn- och ungdomskliniken blir en egen enhet i ÅUCS nybyggnad T3. Därför var det en enorm besvikelse då det upptäcktes problem med betongen vid det nya sjukhusbygget - problem som var så stora att alla betongkonstruktioner nu måste rivas och göras om. Bygget försenas med åtminstone tio månader.

Grävmaskiner vid ÅUCS nybygge river ner de färdiga betongelement, som visade sig ha problem med hållfastheten.
Bildtext Grävmaskiner vid ÅUCS nybygge river ner de färdiga betongelement, som visade sig ha problem med hållfastheten.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Alla planer och ritningar är ändå färdiga, och överskötare Wiveka Kauppila vid barn- och ungdomskliniken i Åbo vet hur det kommer att se ut. Och hon vet också vad som inte kommer att finnas där.

- När det gäller barn så ställs de på samma nivå som vuxna, men barn behöver lite mera än bara vita väggar, förklarar Kauppila. Vi vill satsa mera på trivseln och på föräldrarum, och sådant finns det inte pengar för.

Kauppila nämner också elektronik och andningsmaskiner, som skulle göra barnens vård lättare. Men då tekniken snabbt förändras kan det vara svårt att få budgetmedel för sådana apparater. Då är donationer en möjlighet att göra livet lite lättare för barnen och deras föräldrar.

- Vi vill ge lite mera än det som sjukhusen vanligtvis kan erbjuda.

Sjukhuset tar emot donationer

Välgörenhetsorganisationen Barnklinikernas faddrar samlar alltså pengar genom sina kampanjer, men dessutom tar sjukhuset emot donationer direkt.

Sjukhuset och sjukvårdsdistriktet får inte själva samla in pengar, eftersom de är offentliga samfund och sjukhuset byggs med skattepengar. Men barn- och ungdomskliniken får ta emot donationer.

Kauppila önskar därför att folk nu skulle vakna och göra donationer som man gjorde då barnsjukhuset i Helsingfors samlade in pengar.

- Många missförstod insamlingen för barnsjukhuset, och trodde att det samlades in pengar för Åbo barnsjukhus, säger Kauppila. Helsingfors är nog Finlands barnsjukhus, för vissa större operationer som hjärtsjukdomar och organtransplantationer görs där, men i övrigt sköter vi alla barn och unga här. Så visst behöver vi donationer.

Överskötare Wiveka Kauppila.
Bildtext Överskötare Wiveka Kauppila.
Bild: Yle/Linus Hoffman

För barnsjukhuset i Helsingfors överskreds insamlingsmålet rejält. Man hade hoppats på 30 miljoner euro, men fick donationer för 36 miljoner.

I Åbo har barn- och ungdomskliniken inte satt något mål.

- Det är svårt att säga hur mycket vi behöver, säger Kauppila, men ännu har inte taket kommit emot.

Diskussion om artikeln