Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Markku Kanerva: Skönt att sätta punkt för sviten

Från 2017
Uppdaterad 09.01.2017 21:48.
Markku Kanerva, chefstränare för Finlands fotbollslandslag
Bildtext Flygande start för Markku Kanerva.
Bild: Lehtikuva

Markku Kanerva lyckades genast i sin första match med det som Hans Backe gick bet på under hela sin sejour som chefstränare för Finlands fotbollslandslag. Det vill säga vinna en match.

Finland tog sin första seger på 490 dagar då man vann över Marocko med 1-0 i Förenade Arabemiraten. Markku Kanerva medgav efter matchen att segern var viktig för självförtroendet.

– Det var skönt att vi kunde bryta två sviter. Vi satte punkt för Marockos 13 matcher långa räcka av segrar och också för vår rad av matcher utan segrar, sade Kanerva.

Marocko genrepade

Under landslagets kräftgång år 2016 rasade Finland till plats 94 på världsrankingen. Marocko ligger på 57:e plats och matchen mot Finland var något av en generalrepetition för laget inför de afrikanska mästerskapen, som inleds nästa vecka.

– Det känns alldeles fantastiskt. Marocko inledde matchen med bästa möjliga manskap. Jag är framför allt nöjd med vår kampvilja. Visst var det stundvis svårt, men jag är stolt över laget. Utgångsläget var knepigt, sade Kanerva.

Marocko förde spelet under långa stunder och Finlands nya chefstränare var mån om att påpeka att segern endast var ett litet steg i rätt riktning.

– Vi måste utan vidare utveckla vårt spel. Men i det stora hela lyckades vi försvara oss som vi hade hoppats. Vi höll linjerna kompakta.

Ojala hyllade kollektivet

Mittbacken Juhani Ojala var en av de stora matchhjältarna för Finland. Ojala gjorde segermålet strax före halvtid då han nickade in Petteri Forsells hörna.

– Jag var omarkerad och kunde nicka utan att någon störde. Det var sist och slutligen ganska enkelt att sätta bollen i mål, sade Ojala med ett leende.

Många ringrostiga finländare

Precis som Kanerva så poängterade också Ojala att förutsättningarna inför matchen var svåra.

– Det känns fantastiskt. Vi besegrade ett tufft lag. Många i vårt lag hade inte spelat på länge, men vi kämpade väl.

– Marocko höll bollen avsevärt mer än vi men vi jobbade väl i defensiven som ett kollektiv, analyserade Ojala.

Diskussion om artikeln