Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

SOK:s prisbesked bekymrar Isaksson i Korpo

Från 2017
Uppdaterad 10.01.2017 12:23.
Isakssons växthus i Korpo
Bild: Yle/Johanna Ventus

På söndagen meddelade SOK om att kedjan kommer att sänka priserna på finländska grönsaker. Kunderna kan säkert jubla, men odlarna befarar ännu sämre betalt.

Tomaterna ska bli 21 procent billigare och priset på gurka sänks med hela 41 procent. Odlarna är nu oroliga för att de redan låga producentpriserna kommer att rasa ytterligare. Jonas Isaksson odlar tomater och andra grönsaker i Korpo och Houtskär. Han är säker på att prisskillnaden nu kommer att tas av odlarna som får ännu sämre betalt än tidigare.
– Det är helt säkert att den kommer att tas av odlarna. Under hela december månad var det enormt låga priser, nästan 35 procent lägre än i fjol och det har redan varit flera prissänkningar.

Jonas Isaksson
Bildtext Jonas Isaksson befarar att det blir mindre kvar för producenterna.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Räknar med att andra följer efter

Han räknar med att andra kedjor kommer att följa efter, så gör de alltid. Om någon sänker följer de andra efter, Lidl, Kesko och SOK följer konkurrenternas priser, säger han.
– Om en säljer för tre euro kilot, så inte säljer den andra för sex euro kilot. Så länge de tar av sin egen marginal är det okej, men det tror jag inte på.

S-kedjan motiverar prissänkningarna med att de vill att fler ska äta inhemska grönsaker. Att fler skulle börja köpa finskt är Isaksson skeptiskt till, de finska odlarna kommer inte att komma ner till de utländska priserna. De som väljer finskt brukar vara trogna köpare av inhemskt oberoende, säger han.

– Vi går inte i en gynnsam riktning om det samtidigt finns önskemål om att gynna finländska företag, säger Isaksson.

Diskussion om artikeln