Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Inrikesministeriet: Jakobstad gör rätt i att ta ansvar för papperslösa

Från 2017
Uppdaterad 10.01.2017 08:39.
Pappa står med sin son vid ett fönster.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Jeanette Björkqvist

Jakobstad gör helt rätt då staden tar ansvar för papperslösa asylsökande. Det är beskedet från Inrikesministeriet - som däremot kritiserar frivillig hjälp till de papperslösa.

Antalet papperslösa i Finland kommer att öka kraftigt de närmaste månaderna när merparten av de asylsökande som kom till landet hösten 2015 nu får negativa beslut på sina asylansökningar.

- Om en asylsökande har fått ett negativt asylbeslut som dessutom har bekräftats av rättsväsendet har den personen inte längre några lagliga förutsättningar att vistas i Finland. Och då ska den personen resa hem, konstaterar kanslichef Päivi Nerg vid inrikesministeriet i ett e-postsvar till Yle Österbotten.

Kan inte åka hem

Många av de flyktingar som fått negativa beslut anser ändå inte att de har förutsättningar att resa hem. Alternativet blir då att leva som papperslös - utanför samhället och olagligt vistas i Finland.

Det är i det här skedet som frivilliga krafter kommer in och hjälper de som fått negativt asylbeslut.

- Det är fel inte bara mot samhället utan också mot den som har fått negativt beslut, säger Nerg.

- Den som har fått ett negativt asylbeslut ska inte ledas in i falska förhoppningar om att det går att leva som papperslös i Finland, säger Päivi Nerg.

En papperslös kan till exempel inte arbeta lagligt och risken är stor att den papperslöse tvingas till kriminalitet för att försörja sig, eller utnyttjas av kriminella krafter.

En osäker framtid som papperslös i Finland kan ändå uppfattas som ett bättre alternativ än att åka hem till Irak, Somalia eller Afghanistan.

"Jakobstad gör rätt"

I förra veckan berättade vi att i Kristinestad har frivilliga krafter förbarmat sig över papperslösa och erbjudit mat och husrum åt åtminstone en papperslös. I Jakobstad träder staden in och tar ansvar för de papperslösa.

- Jakobstad gör helt rätt. Ministerarbetsgruppen om migration har beslutat att kommunerna ska få instruktioner att ta hand om de papperslösa och lösa deras akuta behov. Kommunerna ska ersättas till fullo, säger kanslichef Päivi Nerg på inrikesministeriet.

Inrikesministeriet vill också att kommunerna aktivt ska föra fram möjligheten till så kallad frivillig hemresa för den som fått negativt asylbeslut. I det ingår ett litet ekonomiskt stöd, och det här sköts i samarbete mellan Migrationsverket och internationella migrationsorganisationen IOM.

Om frivillig hemresa inte är aktuellt blir utvisningen ur landet en fråga för polisen.

- Under 2016 deltog polisen i verkställandet av över 6 000 utvisningar, säger Päivi Nerg.

Av utvisningsbesluten är det ändå inte mer än 60-70 procent som kan verkställas. Av de återstående tar sig en del till något annat land och en del beviljas slutligen uppehållstillstånd.

Diskussion om artikeln