Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Glad Hangöbo ledde motionspass redan som elvaåring

Från 2017
Uppdaterad 11.01.2017 11:42.
Idrottsinstruktör Julia Salmela från Hangö gymnastikförening.
Bildtext En person som leder gympatimmar ska vara positiv och på gott humör, säger Julia Salmela.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

För hundra år sedan fick medlemmarna i Hangö gymnastikförening Hejdi betala 10 penni i böter om de inte dök upp på gympapasset. Det här systemet har föreningen avskaffat försäkrar idrottsinstruktör Julia Salmela.

Att motivera människor till hälsosammare levnadsvanor och ett hälsosammare liv ger väldigt mycket åt en själv säger Salmela.

- Det är glädjen i att få leda motionspass och se människor röra på sig och motiveras som gör att jag har fastnat för det här.

Mammas fotspår

Då Salmela som elvaåring höll sitt första gymnastikpass vikarierade hon sin mamma Agneta Möller-Salmela som redan då var föreningens ordförande.

- Jag hade i alla år hängt med min mamma på gympa. Ganska snart gick jag en grundledarkurs i vuxenledarskap och gymnastikledarskap. Så började jag hålla mina egna timmar.

Salmela är nu också medlem i gymnastikföreningens styrelse.

Kunnig och organiserad

För att vara en bra ledare krävs det att man verkligen kan sin sak, att man har ett välplanerat gympapass, motiverande musik och lämpliga rörelser för målgruppen understryker Julia Salmela.

Måste ledaren för en gymnastiktimme alltid vara jätteglad?

- Fast man skulle ha en sämre dag när man går och leder gymnastik så blir det bara bättre. Man blir automatiskt på jättegott humör då man har de här människorna runt omkring sig. Man ska nog vara positiv och på gott humör.

Flera hundra medlemmar

Föreningen Hejdi har gamla anor och grundades redan 1910. I dag har föreningen runt 500 medlemmar, berättar Salmela.

- Vi har en massa olika klasser att välja mellan. I vårt veckoschema finns 25 timmar i veckan för vuxna och sex timmar för barn och juniorer. I år har vi först och främst velat förtydliga skillnaderna mellan passen. Vi har högintensiva pass, vardagsgympa, lättare pass och yoga. Hos oss finns det någonting för alla.

Diskussion om artikeln