Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Posten vill bli störst på hemvård i Finland - köper HR Hoiva Oy

Från 2017
Uppdaterad 10.01.2017 17:35.
En kvinna klädd i postens kläder med postens logotyp hjälper en äldre kvinna att ta på sig sin handske.
Bild: Posten/IMAGOKUVA

Postens nya service Posti Kotipalvelut vill bli den största producenten av hemtjänster i Finland. Därför har posten i dag köpt företaget HR Hoiva Ab som är specialiserat på att hyra ut personal inom hemvården.

- Postens hemtjänst vill bli den största producenten av hemvårdstjänster i Finland, säger Petri Kokkonen som är chef för Posti kotipalvelut.

Postens hemtjänster vill i första hand sälja tjänster som vård, fastighetsskötsel och säkerhet till kommunerna.

Posten har köpt företaget HR Hoiva Ab som är specialiserat på att hyra ut personal inom hemvården.

Företagsköpet innebär att posten tar över företagets kunder, däribland 30 kommuner. I slutet av 2017 kommer Postens hemtjänst redan att betjäna 50 kommuner.

Postutdelare matar äldre?

Tanken är att posten kostnadseffektivt kan erbjuda hemtjänster för äldre. I dagsläge köper kommunerna tjänster av flera olika företag som levererar tjänster som blöjor, mat, vård och städning. Posten vill skapa alla de här tjänsterna inom en och samma organisation och på det sättet bli billigare än sina konkurrenter.

- Vård erbjuds alltid av professionella. Postens utdelare kan i samband med postutdelningen hjälpa med vardagssysslor, som att värma mat eller ta ut skräp, säger Kokkonen.

Beroende på intresset hos kommunerna kommer posten att rekrytera mer personal.

Brevutdelningen ska inte lida

Posten lovar att den nya hemtjänsten inte kommer att påverka postens kärnverksamhet, den traditionella brevutdelningen. Den senaste tiden har det ändå förekommit fler problem inom utdelningen.

Svenska Yle har rapporterat om försvunnen post, om en räkning kom fram månader efter förfallodagen och om blodprov som posten upprepade gånger levererade för sent.

- Kärnverksamheten utvecklas hela tiden och ska också göra det, säger Kokkonen. Faktum är ändå att brevförsändelserna minskar och oberoende av det här måste posten utvecklas som företag. Vi har en jättelik organisation och utrustning som vi kan utnyttja också för andra tjänster.

Posten har bestämt sig för att satsa på vårdbranschen. Finlands äldre blir 2,5 gånger fler och kommunerna kommer att behöva billigare hemvårdstjänster.

- Hemtjänsterna kan arrangeras så att utdelningen inte påverkas. Hela tiden lösgörs arbetstimmar från utdelningen, säger Kokkonen.

Posten har foten inne i vårdbranschen sedan tidigare

Posten är redan nu partner vid måltidstransporter i nästan 100 kommuner. Tidigare har posten också lanserat bland annat hjälp med gräsklippning, räfsande och promenadsällskap för äldre.

I början av 2016 inledde posten ett pilotprojekt i samarbete med Södra Karelens social- och hälsovårdsdistrikt Eksote.

Under årets lopp har postens anställda hjälpt med hemtjänster och handikappvård i samband med måltidstransport och postutdelning i Södra Karelen.

HR Hoiva har omsättning på 2,5 miljoner euro

Posten äger nu samtliga aktier i HR Hoiva. Företaget berättar på sin webb att företaget hyr ut personal och erbjuder hemtjänster, städhjälp, assistans och hjälp med ärenden samt vikarier för egenvårdare.

Posten tar nu över HR Hoivas verksamhet som i dagsläge finns i Huvudstadsregionen, Birkaland, Mellersta Finland och Seinäjoki.

Sammanlagt har företaget 30 kommuner som kunder. Bland annat Kyrkslätts kommun har använt HR Hoivas tjänster inom äldrevården.

År 2016 hade företaget en omsättning på ungefär 2,5 miljoner euro. År 2015 var resultatet 35 000 euro.

10.1.2017 kl 12:15-13:22 Artikeln uppdaterad med info från postens presstillfälle.

Diskussion om artikeln