Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lakritspipan kan bli saxofon – godisfabriken svarar på striktare tobakslag

Från 2017
Uppdaterad 10.01.2017 12:41.
Lakritspipa
Bildtext Lakritspipan Skepparens pipa
Bild: Wikimedia

Det är emot sunt bondförnuft att kunderna inte längre kan samla bonuspoäng på lakritspipor på grund av den nya tobakslagen. Det tycker lakritsfabriken Kouvolan Lakritsi som varje år tillverkar 800 000 lakritspipor.

Från och med årsskiftet är det enligt den nya tobakslagen inte längre möjligt att få bonuspoäng i butikerna för tobaksprodukter, tobaksersättningar, e-cigaretter och nikotinprodukter. Tobakslagen som trädde i kraft i augusti förbjuder butiker och kunder att räkna tobaksuppköp till godo.

Det här gäller också lakritspipan. S-gruppen och Kesko får därmed inte längre ge bonuspoäng för lakritspipor.

Struntprat och emot sunt bondförnuft, tycker lakritstillverkaren Timo Nisula på Kouvolan Lakritsi som exporterar flera hundra tusen pipor varje år.

– Lagstiftarna är ändå av en annan åsikt, säger Nisula.

Timo Nisula på Kouvolan Lakritsi
Bildtext Timo Nisula
Bild: Juha Korhonen / Yle

Lakritspipan är också finländarnas taxfreefavorit, visade en kartläggning för ett par år sedan.

Om lakritstillverkningen i framtiden hotas på grund av lagstiftningen, har fabrikörerna ett annat äss i rockärmen.

– Om de övervakande myndigheterna kan den här leken, så kan vi den också. Vi kan byta namn på lakritspipan och då är allt bra igen. Lakritspipan ser också ut som en saxofon, eller som en ny varelse i Kymmeneälven – den tidigare okända älvhästen, en släkting till sjöhästen, säger Nisula.

"Finland ett bra land för företagare"

Trots att hemmamarknaden inte ändrats nämnvärt de senaste åren har Kouvolan Lakritsi vuxit. Den skattefria omsättningen ligger på runt tre miljoner per år och fabriken har 20 anställda.

En fjärdedel av produktionen exporteras. Men man är medveten om att företaget inte kan vara störst och konkurrera med de stora aktörerna i branschen.

– Vi måste göra lite annorlunda grejer med de resurser vi har, säger Nisula.

Även om finländarna är mycket bättre på att klaga än att göra något åt saken, har landet gått rätt väg i företagaren Nisulas ögon. Därtill har ekonomin vänt till det bättre.

– Byråkratiskt är det, men i allmänhet är Finland ett bra land för företagare. Förhållandena går att förutse och beskattningen är någorlunda vettig.

Artikeln är en bearbetad översättning från Yle Uutisets artikel.

Diskussion om artikeln