Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Frivilliga lämnas ensamma"

Från 2017
Roger Andersson, föreståndare för Missionskyrkan i Vasa, poserar i Yle Österbottens nyhetslandskap.
Bildtext Roger Andersson, föreståndare för Missionskyrkan i Vasa.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Roger Andersson från Missionskyrkan i Vasa tycker att det är bekymmersamt att man vid inrikesministeriet inte ser människan bakom de papperslösa flyktingarna. Han tycker också att de som frivilligt hjälper papperslösa flyktingar lämnas ensamma.

Inrikesministeriet är kritiskt till att frivilliga organisationer tar sig an papperslösa eftersom ministeriet anser att man på det sättet ger falska förhoppningar om att man kan leva som papperslös i Finland. Andersson tycker att situationen är tung för de som vill hjälpa.

- Vi som tog hand om dem och mötte dem från första dag tycker att vi lämnas i sticket nu. Vi måsta ta hand om dem och se till att de behandlas medmänskligt. Det finns inte alltid förtroende för att utvisningsbesluten är riktiga.

- Det har kommit till min kännedom att folk har sänts tillbaka till typ ingenting, till döden egentligen. Då väcks frågan om man är tvungen att agera själv. Den valsituationen är inte alldeles lätt. Vi känner oss ensamma på gräsrotsnivå, säger Andersson.

Samtidigt uttrycker Andersson en viss förståelse för inrikesministeriets oro för att man då man hjälper papperslösa flyktingar får dem att tro att de kan leva här utanför samhället.

- Vi ska inte ha ett parallellsamhälle. Men kan man inte då se till att man ordnar det så att det finns andra möjligheter än att man hamnar på sidan om utan att kunna ta vägen någonstans.

Samarbete

Det är många frivilliga organisationer som tar sig an flyktingar och Missionskyrkan i Vasa har mycket samarbete med andra församlingar och också med Vasa stad. Det Missionskyrkan främst har kunnat erbjuda är ett sammanhang för de flyktingar som kommit.

- Vi bemöter dem som vi skulle vilja bli bemötta om vi befann oss i samma situation. Vi ser till att de har de bra och har vänskap och någon att prata med och försöker lära oss hur det är att vara i deras kläder.

Också eldsjälar tröttnar

I Vasa har Andersson inte ännu stött på papperslösa flyktingar men han befarar att situationen kommer att förändras också i Vasa. De närmaste månaderna kommer allt fler av de flyktingar som kom hösten 2015 att få sina asylbeslut.

Många av dem är negativa och då ökar risken för att flyktingar blir kvar i landet, papperslösa och utan sociala rättigheter.

- Vi gör det här fullt ut men det är klart att det finns en osäkerhet med hur mycket vi mäktar med. Vi har pratat om det här inom församlingen och också inom andra församlingar. Klarar vi av om det kommer ytterligare en våg av papperslösa som vi också ska ta hand om förutom de som vi har. Det finns gränser för hur mycket vi orkar med även om viljan finns, konstaterar Andersson.

I Jakobstad har man redan haft flera papperslösa flyktingar och Andersson är glad att staden tar sitt ansvar och ser till att de får mat och tak över huvudet.

- För stunden hjälper de dem, sedan vet man inte hur framtiden ser ut. Nu återstår för Vasa att se hur vi går vidare tillsammans här, säger Andersson.