Hoppa till huvudinnehåll

X3M

"Gemensamt konto bästa lösningen för oss"

Från 2017
Uppdaterad 06.02.2017 15:50.
Filip Björklöf och Jenny Bergholm.
Bildtext Filip och Jenny har bott tillsammans i över tre år. Sällan har de bråkat om vem som ska betala vad i deras gemensamma hem.
Bild: Yle/ Michaela Rosenback

- Man blir inte lycklig enbart av pengar men man kan bli olycklig om man är utan. Därför är en finansiell trygghet viktig, säger Filip Björklöf som tillsammans med sambon Jenny Bergholm diskuterar vardagliga ekonomiska beslut nästan varje vecka.

Jenny och Filip har bott tillsammans i drygt tre år. Ända sedan start har det varit en självklarhet att de ska ha ett gemensamt konto där de varje månad betalar in en viss summa som ska räcka till hyra, matuppköp och ett biobesök då och då.

- När vi flyttade ihop hade jag på förhand tänkt ut att ett gemensamt konto känns som den bästa lösningen och Fille höll med. Där har vi våra gemensamma pengar och använder dem när vi köper saker vi båda behöver, säger Jenny.

- Det är nog bra att ha de stora riktlinjerna klara när man flyttar ihop. Då slipper man bråka om småsaker, säger Filip.

Ekonomi bland unga

  • Till skillnad från andra åldersgrupper har så kallad ekonomisk utsatthet blivit vanligare bland 18-34-åringar jämfört med tiden före recessionen 2007.
  • Det har blivit allt tuffare för unga vuxna att hitta jobb. I dag har var tredje ung arbetslös mellan 18 och 30 år aldrig haft en anställning.

Källa: Allianssi rf och Statistikcentralen

Ibland händer det att en godispåse avsedd för eget bruk slinker ner i uppköpskorgen, men överlag litar paret på varandra. Millimeterrättvisa tycker de är onödigt.

- Det har hänt att Fille ropat ”Vad har du köpt från Stockmann” när han kollat transaktionerna. Jag är kanske lite mer av en shoppare medan Fille snålar ibland, säger Jenny.

Staplar av mynt på hjärter kung och hjärter dam.
Bildtext Rätt ska vara rätt. Eller?
Bild: All Over Press/ Ismo Pekkarinen

Överlag har de ändå ganska liknande uppfattning om hur vardagsekonomin ska skötas. En orsak till det är en öppen kommunikation.

- Jag skulle säga att vi talar om ekonomi på något plan ungefär en gång i veckan, säger Jenny. Till exempel om man funderar på att köpa något och vill ha den andras åsikt.

- Vi har nog aldrig haft ett fullskaligt bråk om pengar, säger Fille.

Det har hänt att Fille ropat ”Vad har du köpt från Stockmann” när han kollat transaktionerna.

Jenny

Dagsländan och aktiespararen

Paret tror att ett förhållande nog kan fungera även om den ena lever som en dagslända och den andra aktiesparar.

- Som med precis allt annat i ett förhållande måste man lära sig att kompromissa. Och så kan man ju lära sig av varandra, säger Fille.

- För mig är det jättebra att Fille studerar ekonomi och är så bra på det. Han har till exempel fått mig att förstå vikten av att ha en buffert.

Men hur är det då om förhållandet tar slut, hur ska man tänka med till exempel soffan man köpt tillsammans?

- Som blivande jurist tycker jag förstås att det smartaste skulle vara om var och en äger sitt för då blir det enklast. I praktiken har vi det ändå inte så, säger Jenny. Jag hoppas att om en sådan situation uppstår så är man tillräckligt mogen för att tillsammans kunna lösa den.

Alla gör som de vill

När Jenny och Fille pratat med vänner som bor tillsammans med någon om hur de sköter det ekonomiska är svaren varierande.

- Några sparar kvitton och räknar medan andra handlar ungefär varannan gång, säger Fille.

- Alla sätt är bra så länge man är överens, säger Jenny.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Om du svarat att inget av de ovanstående alternativen stämmer in på dig får du gärna berätta i kommentarsfältet hur du och din partner valt att göra.

Diskussion om artikeln