Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland vill ordna hockey-VM 2021 – Tammerfors trolig huvudort

Från 2017
Uppdaterad 10.01.2017 13:55.
Finländska anhängare, ishockey-VM 2016.
Bildtext Finlands fans kan få fira på hemmaplan 2021.
Bild: All Over Press

Mycket talar för att Finland står värd för herrarnas VM-turnering i ishockey våren 2021. En ansökan har nu bekräftats – och Kalervo Kummolas uttalande talar för blåvit seger.

Det har varit på tapeten redan tidigare, men nu står det klart att Finland ansöker om att ordna hockey-VM om drygt fyra år.

– I maj klarnar det om herrarnas ishockey-VM 2021 spelas i Finland, skriver förbundet på Twitter och syftar på att värdskapet spikas i samband med vårens VM-turnering i Tyskland och Frankrike.

Finland har senast arrangerat VM våren 2013 då man liksom året innan delade på värdskapet med Sverige. Senast turneringen avgjordes enbart i Finland var 2003.

Tammerfors huvudort?

Då fungerade Helsingfors, Tammerfors och Åbo som värdorter. Nu är det de två förstnämnda som ligger närmast till hands, ifall den planerade nya hallen byggs i Tammerfors.

– Jag är lite jävig att säga desto mer, men jag vet att man siktat på att Tammerfors skulle vara huvudort, avslöjar Kalervo Kummola till Aamulehti.

Kummola är tidigare ordförande för Finlands ishockeyförbund, men han fungerar fortfarande som viceordförande i det internationella hockeyförbundet (IIHF) och leder även utskottet som väljer VM-värd.

”95-procentigt säkert”

Lettland och Vitryssland tävlar med Finland om VM 2021, men Kummola har redan tidigt gett en fingervisning vartåt det lutar.

– Det är 95-procentigt säkert, svarade Kummola på MTV Sports fråga om hur sannolikt valet av Finland är för ett drygt sedan.

Kommande VM-orter:
2017 Tyskland och Frankrike
2018 Danmark
2019 Slovakien
2020 Schweiz

EDIT kl. 13.52: Artikeln uppdaterad med Kummolas kommentar till Aamulehti.