Livliga Valkom blev en sovstad
Valkom i Lovisa var i tiderna en livlig stadsdel med butiker, hamn och industrier. På före detta restaurang Rios fasad i Valkom kan man fortsättningsvis se spåren av en svunnen storhetstid.
Trots att den legendariska restaurangen stängde sina dörrar redan för sex år sedan, finns den gamla restaurangskylten kvar på fasaden och en annan elektronisk skylt finns kvar vid uteserveringen på gårdssidan.
─ Livet var häftigt här på restaurang Rio, berättar den förre stamkunden Robin Fröberg.
Fröberg är pensionerad arkitekt. Han bor själv i ett av de äldsta husen i kvarteret invid Handelsgatan.
Han minns hur livligt det kunde vara när det spelades biljard eller sjöngs karaoke på sjömanskrogen i slutet av 1990-talet.
Rio var vårt vardagsrum
─ Rio var ett vardagsrum för hela byn. Här träffades vi för att utbyta både tankar och småskvaller, berättar Fröberg.
Restaurang Rio påminde om den andra kända sjömanskrogen, Kotkarestaurangen Kairo som fortfarande fungerar. Rio var i tiderna Finlands näst äldsta sjömanskrog, bara Kairo i Kotka var äldre.
Likheterna är många mellan de två krogarna. Båda har fungerat i charmiga gamla trähus på fem minuters gångavstånd från hamnen. I Rio fanns en uteservering i trädgården, inte mot gatan, precis som i Kairo.
Som bäst renoveras det gamla Riohuset grundligt. Det är ännu oklart när renoveringen blir klar.
─ Portförbud delades ut rätt så frekvent till en del restaurangkunder, men portförbuden föll ofta i glömska redan efter några månader.
Kasténs kötthandel blev bostadshus
Som arkitekt har Fröberg engagerat sig i flera av de gamla husen nära restaurangen Rio, till exempel då man behövde en arkitekt för att omvandla ett butikshus till ett normalt bostadshus.
─ Där ser man Kasténs kända kötthandel som också har gjorts om till ett vanligt bostadshus. På den gamla tiden hade kunderna en ingång med stentrappa direkt från gatan, berättar Fröberg.
Här kan man jämföra hur huset såg ut år 1957 jämfört med i dag:
Harri Hillis fotosamling
Hur de enskilda husen i Valkom såg ut för tjugo eller hundra år sedan är något som amatörhistorikern Harri Hilli håller reda på. Han har lyckats samla in tusentals gamla fotografier bland annat genom allmänna upprop och insamlingar.
─ Husen kring Handelsgatan i Valkom har alltid intresserat invånarna här för det här var byns sociala centrum, med bageri, kötthandel och Elantos andelsbutik.
Harri Hilli har också en stor samling fotografier av hamnen i Valkom, Repolas varv och andra industrimotiv, hamnkaféerna, den kända limonadfabriken Vuokkovaaran limonaditehdas, med mera.
─ Flera av de äldsta bilderna har jag fått via Photo Mauritz som i tiderna hade sin affärsverksamhet i centrum av Lovisa, berättar Hilli.
Harri Hillis egen släkt hör till de få släkter som bott oavbrutet i Valkom i flera generationer. I själva verket är det möjligt att Hillis släkt är den äldsta i byn.
Typiskt för Valkom är att omsättningen av människor har varit stor på grund av den inflyttade arbetskraften vid hamnen och varvet.
Hilli själv bor i samma hus som hans farfar bodde i.
Både känslor och teknik
Harri Hilli har också ordnat några utställningar med historiska bilder från Valkom, nu senast med idrottsmotiv.
─ Historiska bilder av framför allt varvet intresserar både ortsbor och bortflyttade människor, eftersom varvet har varit en viktig del av deras liv.
Varvsbilderna väcker enligt Hilli ofta starka minnen. Människor som numera bor på annat håll i Finland har kommit hit för att se bilderna och återuppleva gamla tider.
─ Sedan finns de teknikintresserade som intresserar sig för hamn, sjöfart och järnvägsspår, till exempel det unika smalspåret mellan Valkoms hamn i söder och insjön Vesijärvi nära Lahtis.
Smalspåret som var i bruk åren 1900 till 1960, byggdes av ekonomiska skäl helt privat och betjänade både gods- och persontrafiken.
Kiosk med häxhatt
Harri Hilli pekar på ytterligare ett gammalt foto av ett synligt landmärke i Valkom, den så kallade Kivinens kiosk i korsningen mellan hamnen och varvet.
Hilli känner väl till detaljer kring kioskens många ägarbyten, men i början av 1990-talet nedmonterades den gamla kiosken som betjänade kunderna bara genom en lucka. Den ersattes med en betydligt större byggnad som mer påminde om ett kafé.
Och vem ritade den nya större kiosken om inte Robin Fröberg! Också den nya kiosken blev cirkelformad.
─ Kioskens branta tak var ju av modell häxhatt med en synlig rund topp. Takstilen försökte jag bevara, även om den nya kiosken byggdes i stock, vilket inte var min idé, säger Fröberg.
Den röda byn
Politiskt har Valkom traditionellt varit en röd by. Läget var speciellt tillspetsat då de tyska trupperna landsteg i Valkom i april 1918, jämsides med landstigningen i Hangö.
Harri Hillis egen släkt i Valkom har hört till de röda, vilket har stärkt hans intresse för lokalhistoria.
─ Då jag började bläddra i gamla tidningnotiser från första halvan av 1900-talet, slog det mig hur mycket falska nyheter som spreds i tidningspressen redan då.
Hilli berättar att det till exempel förekom att tidningarna först kom med en sanningsenlig beskrivning av någon händelse, men att de senare, uppenbarligen av politiska skäl, ändrade beskrivningen.
Trots att Hilli kommer från en röd släkt, så tror han att det starka röda arvet i Valkom också kan ha vissa skuggsidor,
─ Ibland har jag reflekterat över om det kan vara en bidragande orsak till att det i proportion funnits så få småföretagare i Valkom jämfört med andra byar.
Artikeln uppdaterad 10.1 klockan 19:22: Rio stängde år 2010, inte för tjugo år sedan som det först stod i texten.