Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Marocko bannlyser burkor av säkerhetsskäl

Från 2017
Uppdaterad 10.01.2017 14:07.
Burkor är numera vanliga i Afghanistan och Pakistan men en sällsynt syn i Marocko
Bildtext Burkor är numera vanliga i Afghanistan och Pakistan men en sällsynt syn i Marocko
Bild: EPA/JALIL REZAYEE

Marocko har bannlyst all tillverkning, import och försäljning av burkor eller heltäckande slöjor och ytterplagg.

Myndigheterna har inte offentliggjort förbudet officiellt, men inrikesministeriets direktiv kommer att träda i kraft den här veckan, enligt lokala medier.

Ingen orsak har heller angivits men förbudet antas ha utfärdats av säkerhetsskäl.

- Vi har förbjudit all tillverkning, import och försäljning av burkor, säger en anonym, högt uppsatt tjänsteman vid det marockanska inrikesministeriet till webbsajten Le360.

Tjänstemannen tillade att burkor förbjuds eftersom banditer har utnyttjat heltäckande slöjor som burkor eller niqab för att begå brott.

Marockaner föredrar hijab

En niqab täcker inte ögonen såsom en burka och den är rätt vanlig bland konservativa muslimer både i Marocko och i övriga Mellanöstern.

Burkor som har ett nät för ögonen, är däremot vanliga i Afghanistan och Pakistan.

De flesta marockanska kvinnor föredrar att bära en hijab, en slöja eller sjal som inte täcker ansiktet och burkor är en relativt sällsynt syn i Marocko.

Köpmän och textilaffärer i de största städerna har informerats om förbudet som träder i kraft inom de närmaste två dygnen.

Konservativa salafister i Marocko oroar sig för ett niqabförbud. En niqab lämnar en liten öppning för ögonen medan en burka har ett nät för ögonen
Bildtext Konservativa salafister i Marocko oroar sig för ett kommande niqabförbud. En niqab lämnar en liten öppning för ögonen medan en burka har ett nät för ögonen
Bild: EPA/KARLHEINZ SCHINDLER

Oro för niqab

De nya direktiven innebär inte att det blir olagligt att bära heltäckande slöja, endast att det blir betydligt svårare att skaffa sig en sådan i Marocko.

Förbudet har inte väckt några starkare reaktioner, men en del konservativa salafister oroar sig för att myndigheterna också kommer att förbjuda användning av niqab, som lämnar en öppning för ögonen.

- Kommer Marocko att gå mot ett förbud av niqab som muslimska kvinnor har använt i fem århundraden, undrade salafistledaren Hassan Kettani på Facebook.

- Om det är sant så skulle det vara en katastrof, ansåg Kettani.

Diskussion om artikeln