Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bara finlandssvenskt på Åbo svenska teater 2017

Från 2017
Uppdaterad 11.01.2017 06:34.
Jerry Wahlforss och Peter Ahlqvist spelar Tuva och Ture i ÅST:s nya barnpjäs
Bild: Yle/Nilla Hansson

Åbo Svenska Teater inleder året med barnpjäsen Tuva och Ture i hemligheternas hus, som har skrivits i samarbete med barnen i Braheskolan i Åbo.

-Ingen är så ensam som en människa med många hemligheter. Det är okej att dela med sig av sina hemligheter.

Det är en sak regissören och dramatikern Ann-Luise Bertell tar fram när det blir tal om årets första premiär på ÅST. En rätt interaktiv barnpjäs.

Barnen i Braheskolan i Åbo har fått vara med och skapa teaterpjäsen Tuva och Ture i hemligheternas hus. Men själva grundidén är skriven av skådespelaren författaren, dramatikern och regissören Ann-Luise Bertell. Också skådespelarna Jerry Wahlforss och Peter Ahlqvist har bidragit mycket till både text och utformning av pjäsen. Peter Ahlqvist har dessutom gjort scenografin.

Den nya pjäsen om Tuva och Ture och deras hemligheter har kommit till som en del i projektet Ung Dramatik som stöds av Svenska kulturfonden. Projektet skapar mötesplatser för barn och teaterkonstnärer där barn få vara med och skapa teater och skriva dramatik.

Regissören och dramatikern Ann-Luise Bertell står framför scenografin till "Tuva och Ture i hemligheternas hus"
Bildtext Författaren och regissören Ann-Luise Bertell
Bild: Yle/Nilla Hansson

Ann-Luise Bertell fick idén till hemlighetspjäsen ur Book of Ideas av Radim Malinic. Hon blev nyfiken på vilka hemligheter folk har och hon tror också att barn lever i en hemlighetsfull värld. Hon hade själv många hemligheter som barn.

Gruppen besökte Braheskolan i Åbo som har varit samarbetspartner i projektet. Olika grupper från skolan har nu sett utdrag ur pjäsen eller hela pjäsen och uppsättningen har ändrats i enlighet med reaktionerna hos eleverna. Det här är en produktion som fortsätter att leva ända till premiären och antagligen också efter den eftersom den unga publiken tenderar att reagera och uttrycka sig mycket spontant under olika föreställningar.

Uppsättningen som kommer att turnera i skolor och daghem på festivaler och familjefester lämpar sig för 4 - 10-åringar. Bara två föreställningar är inbokade på teatern, men det sätts in fler vid behov.

Åbo Svenska Teater uppmärksammar Finland 100 år-jubileet med att bjuda på finlandssvensk dramatik hela året.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln