Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Minervaskolan förbereder sig för flytt – farlig skolväg oroar föräldrar

Från 2017
Uppdaterad 11.01.2017 10:04.
Minervaskolan i januari 2017. Skolan ska renoveras från och med slutet av februari.
Bildtext Minervaskolan ska renoveras under åren 2017-2018. Byggnaden blev färdig 1929.
Bild: Yle/Kristian Svensson

Minervaskolan på Apollogatan i Helsingfors kommer att flytta till tillfälliga lokaler på Sandstrandsvägen i februari då renoveringen av den gamla skolbyggnaden börjar. För många elever innebär flytten till Sandudd en osäkrare skolväg och det här oroar många föräldrar.

Enligt nuvarande planer går flyttlasset under sportlovsveckan och skolarbetet i de tillfälliga lokalerna börjar den 27 februari. Renoveringen av den gamla skolbyggnaden väntas vara färdig till höstterminen 2018.

Föräldrarna oroar sig i synnerhet för skolvägen. Där inträffade ju en dödsolycka för ett och ett halvt år sedan.

Linn Hongell, Hem och skola

- Jag tror att ganska många föräldrar oroar sig för flytten. Barnen tror jag inte gör det. De har ju sina klasskamrater och gamla lärare och allt det här. Föräldrarna oroar sig i synnerhet för skolvägen, säger Linn Hongell som är ordförande för Hem och skola vid Minervaskolan.

I praktiken innebär flytten att de som bor öster om Mechelingatan blir tvungna att ta sig över den livligt trafikerade vägen för att ta sig till Sandstrandsvägen.

- Där inträffade ju en dödsolycka för ett och ett halvt år sedan. Många av oss har talat om hur det ska bli för våra barn. Där finns också en liten gata som går mellan finska Taivallahden koulu och tennishallarna. Där har vi förstått att bilar kör mycket fort och det finns inga trafikljus och sikten är ganska dålig. Vi har bett skolan att kontakta Trafikverket för att få dit en skylt som tänds då elever går där, säger Hongell.

Linn Hongell är ordförande för Hem och Skola vid Minervaskolan.
Bildtext Linn Hongell är ordförande för Hem och skola vid Minervaskolan.
Bild: Yle/Kristian Svensson

Enligt Hongell har skolans ledande rektor Ronnie Rehn sagt att han försöker jobba för trafiksäkerheten, men Hongell är inte helt övertygad.

Jag skulle gärna se att skolans ledning gjorde mer för trafiksäkerheten.

Linn Hongell, Hem och skola

- Rektorns svar var att han ska försöka göra något för trafiksäkerheten. Vi kommer att på Hem och skola också försöka jobba för det här. Till exempel har vi funderat på om vi kunde ha ett ambulerande system så att barnen samlas vid skolan och någon skulle gå med dem. Men det handlar ändå om 130 barn så det är inte så enkelt. Jag skulle gärna se att skolans ledning gjorde mer för trafiksäkerheten, säger Hongell.

Rektorn: Allt kommer att gå bra

Minervaskolans ledande rektor Ronnie Rehn.
Bildtext Ledande rektorn Ronnie Rehn är övertygad om att renoveringen kommer att gå bra.
Bild: Yle/Kristian Svensson

Ledande rektorn Ronnie Rehn är medveten om att Mechelingatan kan vara ett farligt ställe framför allt för de yngre skoleleverna.

- Vi kommer med varje klass att bekanta oss med den nya miljön och därmed även med frågor som har med säkerhet att göra. Vi kommer självklart att behandla ärenden som har att göra med att röra sig i trafiken, säger Rehn.

Vi kommer med varje klass att bekanta oss med den nya miljön och trafiken.

Ronnie Rehn, rektor

Rehn är övertygad om att flytten till Sandudd kommer att gå bra.

- Vi flyttar till paviljongerna nere vid stranden vilket innebär att lärmiljön och utsikten om möjligt blir ännu bättre. Det är en miljö som är annorlunda i och med att det är en parkmiljö, säger Rehn.

Paviljongen där Minervaskolan ska jobba 2017-2018.
Bildtext Här ska Minervaskolan jobba 2017-2018. Fler paviljonger är på väg till Sandstrandsvägen 6.
Bild: Yle/Kristian Svensson

För tillfället finns det två paviljongbyggnader vid stranden, men skolan behöver fler för att rymmas in. I december befarade man att flytten kommer att ske först i mars, men som det ser ut nu så kommer tidtabellen att hålla.

- Paviljongerna ska byggas om och det ska göras omstruktureringar i dem. Enligt den nuvarande uppgiften så ska det bli klart till den 27 februari, säger Rehn.

Gamla skolbyggnaden renoveras grundligt

Budgeten för renoveringen av den nästan 90 år gamla skolbyggnaden på Apollogatan är närmare elva miljoner euro före skatt.

- Det handlar om en grundlig renovering. Bland annat alla ytor ska förnyas. Den gamla byggnaden är sliten på alla sätt, säger Ronnie Rehn.

Minervaskolan hade en mindre fuktskada för några år sedan och skadan åtgärdades. I samband med den ett och ett halvt år långa renoveringen kommer man också att förbättra inomhusluften. Också brandsäkerheten kommer att förbättras.

Busholmenföräldrar missnöjda med lång väg - överväger nu finsk förskola

I december blev det klart att det inte blir någon svensk förskolegrupp på daghemmet Pärlan på Busholmen nästa höst. På Busholmen hade föräldrar hoppats att en förskolegrupp vid Minervaskolan skulle ha flyttat till daghemmet Pärlan under renoveringen. En del föräldrar upplever att vägen till Sandudd blir både lång och krånglig.

Nu har en del föräldrar börjat överväga finskspråkiga alternativ. Veronica Hertzberg (SFP) som är ordförande för utbildningsnämndens svenska sektion har hört om diskussionerna, men hon hoppas att föräldrarna ser valet av förskola ur ett bredare perspektiv.

- Jag hoppas att föräldrarna tänker sig för en gång till och funderar på vilket mervärde det innebär för barnet att höra till den grupp som fortsätter i skolan. Tanken är att vi samlar alla barn som fortsätter i Minervans etta på ett och samma ställe. Det är mycket social kompetens som övas under förskoletiden. Mycket av det här gör att man blir en del av gruppen, säger Hertzberg.

Hertzberg själv lyfte fram alternativet med förskola på Busholmen medan Minervaskolan renoveras, men förslaget röstades alltså ner i december. Nu tycker hon att fördelarna med en förskolegrupp borde väga tyngre än nackdelarna med en krånglig väg från Busholmen till Sandudd.

Veronica Hertzberg, styrelseordförande för Kårkulla samkommun.
Bildtext Veronica Hertzberg (SFP) flaggade för en svenskspråkig förskola på Busholmen, men förslaget röstades ner.
Bild: Malin Johansson

"Renoveringen viktig för den svenska utbildningen i Helsingfors"

Trots att renoveringen av Minervaskolan väcker frågor om hur vardagen ska se ut i de tillfälliga lokalerna tycks de flesta hålla med om att en grundlig renovering är välkommen.

- Vi får också in ett daghem i den renoverade byggnaden och det är bra. Vi kommer att ha dagis, förskola och årskurserna ett till sex på ett och samma ställe och det tycker jag att är mycket viktigt för den svenska utbildningen i Helsingfors. Vi har saknat dagisutrymmen i Främre Tölö, säger Veronica Hertzberg.

Också rektorn ser fram emot att få börja jobba i en nyrenoverad byggnad från och med höstterminen 2018.

- Det blir jätteroligt att få jobba i ett nyrenoverat hus där allt är rent, snyggt och skinande, säger rektorn Ronnie Rehn.

Diskussion om artikeln