Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Planerna på en bandyhall i Borgå går vidare - politikerna avgör i vår

Från 2017
Andreas Flinck, Akilles-Kampparit 2.3.2016
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Borgå Akilles tar nästa steg mot att bygga en bandyhall i Borgå. Under våren ska föreningen förhandla med politiker och stadsplanerare.

I december kunde Yle Östnyland avslöja att det finns långtgående planer på att bygga en bandyhall i Borgå.

Borgå Akilles har fört preliminära förhandlingar med idrottsdirektör Per Högström och har också för ungefär ett år sedan presenterat sina planer för stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula och biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz.

Nu gäller det för föreningen att ta nästa steg.

Föreningen ska dels förhandla med andra aktörer som kunde vara intresserade att delta i hallbygget, dels förhandla med politikerna i Borgå för att utreda om det finns en politisk vilja att förverkliga hallen.

Lov behövs innan bandyhall kan byggas

Borgå Akilles bandysektion ska också förhandla med stadsplaneringen för att utreda om det finns förutsättningar att bygga en hall i Borgå.

Föreningen har enligt bandysektionens ordförande Jari Kettunen redan fört preliminära diskussioner med Borgå stads planläggare, men under våren gäller det att förhandla officiellt.

Idrottsdirektör Per Högström föreslår att bandyhallen ska byggas i Kokon. Borgå Akilles är överens om att det skulle vara det vettigaste alternativet då där också finns andra idrottsanläggningar.

- Där finns nog den största nyttan, säger Jari Kettunen.

Fc Futuras och Borgå Butchers fotbollshall i Kokon - skiss
Bildtext Bandyhallen kunde byggas intill den planerade fotbollshallen.
Bild: FC Futura & Borgå Butchers

Tanken är att bygga bandyhallen på samma tomt som den planerade fotbollshallen, men för det behövs en planeändring.

De nuvarande kvadratmetrarna räcker inte till för både en fotbollshall och en bandyhall.

För att bygga en bandyhall behövs ett bygglov. Akilles ska också under våren reda ut möjligheterna att få ett bygglov för en hall på tomten i Kokon.

Också annat i hallen än bandy

Borgå Akilles ska se vilka andra aktörer som kunde vara intresserade av att komma med i hallverkamheten. Det är enligt ordförande Kettunen inte tänkt att hallen ska vara enbart avsedd för bandy, utan där ska finnas också annan verksamhet.

Kettunen talat inte bara om restaurang- och kaféverksamhet, utan också om kontor och övernattningsmöjligheter i hallen. Han kastar fram möjligheten att ordna mässor eller konserter i hallen.

- Jag ser inte det här enbart som Akilles satsning. Det är inte vettigt att en förening går in för det här ensam, säger Kettunen.

innebandyhall
Bildtext Bandyhallen kunde kanske utnyttjas också för innebandy.
Bild: Yle/Eivor Lindholm

Akilles räknar med att hallen skulle ha is mellan augusti och mars. Det här är kutym i Sverige, där det finns flera bandyhallar.

- Sen kommer frågan vad planen kunde användas till utöver bandyn. Den blir ju stor som en fullstor fotbollsplan, säger Kettunen.

Men någon fotboll kommer det enligt Kettunen knappast att spelas i hallen då fotbollen behöver hallen vintertid, precis som bandyn. Kettunen nämner däremot andra idrottsgrenar såsom bowling, kampsporter och innebandy.

Akilles vill ha staden med

Akilles vill också reda ut vilket intresse Borgå stad har av att vara med i ett hallbygge, om det finns en politisk vilja i Borgå stad att förverkliga det här.

- Det handlar om stadsutveckling och därför måste den här frågan tas upp till politisk behandling, säger Kettunen.

Det är enligt Kettunen viktigt att få reda på vad beslutsfattarna anser om att bygga en allaktivitetshall av den här typen i Borgå.

Akilles vill också reda ut om Borgå stad skulle använda hallen. Om staden har behov av att utnyttja hallen så ska staden enligt Kettunen också delta i kostnaderna.

- Visst känns det naturligt att staden skulle vara med på något sätt, det skulle säkert vara nyttigt för alla parter, säger Kettunen.

Akillesfansen tror inte att det är sant - Botnia gjorde mål.
Bildtext Fjolårets bandyfinal måste skjutas upp till kvällen för att isen var för mjuk. En innehall skulle göra slut på den här typens problem.
Bild: Yle/Carmela Walder

Diskussion om artikeln