Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bollförbundets ordförande: Förbättrar Finlands chanser att nå VM

Från 2017
Paulus Arajuuri firar sitt mål, Finland-Kosovo, hösten 2016.
Bildtext Paulus Arajuuri och hans blåvita landslagskamrater har redan i praktiken tappat chanserna till VM 2018.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Med ett utvidgat fotbolls-VM ökar också Finlands chanser att delta. Det är det positiva med Fifas färska besked, säger Markku Lehtola som för tillfället leder Finlands Bollförbund. Men det finns även en baksida.

Det internationella fotbollsförbundet Fifa fattade på tisdagsförmiddagen ett beslut som många europeiska fotbollsförbund motsatt sig.

Från och med 2026 kommer herr-VM att avgöras med 48 lag, det vill säga 16 fler än läget är för tillfället.

”Förbättrar Finlands chanser”

Markku Lehtola, som leder Finlands Bollförbund under Pertti Alajas sjukledighet, beskriver beslutet som väntat, och han ställer sig försiktigt positivt till utvidgningen.

– Det här förbättrar förstås Finlands chanser att kvala in till VM, säger Lehtola till FNB.

– En negativ aspekt kan vara om man nu så att säga går över gränsen för det allmänna intresset, det vill säga om VM blir för stort?

Spelkvaliteten kan påverkas

De 48 deltagande lagen kommer att bilda 16 grupper med tre lag var. De två bästa från varje grupp avancerar sedan till slutspelsskedet.

– Det här är helt bra, säger Lehtola och menar att reformen innebär att alla matcher har betydelse.

– Det blir en kraftig ökning i antalet lag vilket kanske inte är bra med tanke på spelkvaliteten. Å andra sidan finns det åtminstone i Europa många länder som förtjänar en plats i VM.

Enligt obekräftade uppgifter utökar Europa sin kvot med tre nationer, från nuvarande 13 till 16. Afrika och Asien gynnas mest med fyra platser till var.

Diskussion om artikeln