Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

S-gruppens billiga grönsaker drabbar odlarna - uppköpare kräver lägre producentpriser

Från 2017
Uppdaterad 11.01.2017 07:36.
Grönsaker på torg.
Bild: Patrick Holmström

Producenterna ser ut att få betala när S-gruppen sänker priset på grönsaker. Inköpare har redan varit i kontakt med österbottniska grönsaksproducenter och krävt prissänkningar, berättar SLC:s verksamhetsledare Johan Åberg.

Uppgiften kommer från en kontaktperson för odlarna och kom fram vid ett odlarmöte i Vasa på måndagskvällen.

Producenternas telefoner började ringa redan före klockan nio på måndagen, berättar verksamhetsledaren Johan Åberg vid Svenska lantbruksproducenternas centralförbund.

- Flera producenter hade blivit uppringda redan tidigt på morgonen av uppköpare som ville ha lägre priser framöver med hänvisning till den här billighetskampanjen.

Johan Åberg, juli 2013
Bildtext Johan Åberg
Bild: Yle/Janne Isaksson

S-gruppen meddelade i helgen att de sänker priserna på 900 produkter, bland annat många grönsaker. De inhemska tomaterna ska bli 21 procent billigare och priset på gurka sänks med hela 41 procent.

Att de här prissänkningarna åtminstone delvis tas från odlarnas fickor överraskar inte Johan Åberg. Billighetskampanjerna bådar aldrig gott för odlarna – de påverkar producentpriset åtminstone i det långa loppet, trots att S-gruppen lovar att de inte ska göra det.

- Det som kanske var överraskande var att påtryckningarna kom så här snabbt. Det var kanske höjden att man begär prissänkningar redan innan butikerna har öppnat på måndag morgon, dagen då kampanjen i praktiken börjar.

De stora kedjornas prissänkningar hotar i längden hela den inhemska produktionen av grönsaker.

S-gruppen: Det är mot vår linje

Det var Maaseudun Tulevaisuus som var först med nyheten om uppköparnas krav på prissänkningar. S-gruppen försäkrar för tidningen att deras egna uppköpare inte har krävt prissänkningar, att kraven är mot gruppens linje och att de ska utredas.

Johan Åberg säger ändå att han har uppgifter om att åtminstone de lokala andelsbutikernas uppköpare har krävt prissänkningar av sina leverantörer.

- Och ur producenternas synvinkel är det sak det samma vem i butiksledet som kräver de här prissänkningarna: centralaffären eller lokala affärer. Ur jordbrukarnas synvinkel är det ju en och samma S-grupp och samma kampanj.

Lönsamheten är redan dålig

De stora kedjornas prissänkningar hotar i längden hela den inhemska produktionen av grönsaker.

Odlarnas marginaler när det gäller tomat och gurka var nära noll redan innan billighetskampanjen började, säger Johan Åberg.

- Ser man på till exempel vanlig rund tomat i dagens läge så ligger odlarpriset på bara hälften av vad det normalt den här tiden brukar göra.

Vi ligger under lönsamhetsgränsen redan från tidigare i grönsaksodlingen.

Jordbruket överlag har den sämsta lönsamheten under hela EU-tiden och för att man ska kunna svara på den inhemska efterfrågan borde producentpriserna egentligen stiga.

Finländsk mat konkurrerar i kvalitet, inte i pris

De stora butikskedjorna har den senaste tiden tävlat genom prissänkningar. Sänker en kedja priserna följer de andra snabbt efter.

De så kallade billighetskampanjerna är okej så länge prissänkningarna tas från butikskedjornas egna marginaler, men så har det inte varit trots kedjornas löften, säger Åberg. Han påpekar till exempel att S-gruppens resultat inte har försämrats trots billighetskampanjerna.

- Det är någon annan som i slutändan betalar för den billigare maten än butikerna.

Åberg säger att hela diskussionen kring mat är inne på fel spår. I stället för priset borde man diskutera den inhemska matens mervärde. Finländsk mat konkurrerar i kvalitet och renhet.

- Att köra vidare på att maten ska vara så billig som möjligt och helst inte ska får kosta något överhuvudtaget, det bara inte fungerar i ett land som Finland med kallt klimat och hög kostnadsnivå.

Diskussion om artikeln