Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pensionärer om Postens hemtjänst: Det är horribelt

Från 2017
Karin Dahlin sitter vid ett bord och stickar.
Bildtext Karin Dahlin tycker att det är horribelt att Posten nu ger sig in i vårdbranschen. Hon tycker i stället att posten borde lägga all kraft på postutdelningen.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Nu ger Posten sig in i vårdbranschen och lanserar Postens hemtjänst. Bland deltagarna på en handarbetskurs i Smedsby, Korsholm tycker man att det är mycket märkligt.

- Jag tycker det är horribelt. Jag tycker att de ska sköta sitt. Jag tycker det har varit så mycket svårigheter för posten att sköta det de är till för. De ska fortsätta med det och se till att det finns tillräckligt med människor som gör det, säger Karin Dahlin.

- De borde sköta postutdelningen ordentligt först. Det händer så mycket nu för tiden. Man måste vänja sig med allt, men det här låter hemskt underligt, säger Maire Glader.

Maire Glader sitter vid ett bord och stickar.
Bildtext Maire Glader
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Proffs sköter vården - postudelaren skräpet

Det är professionella som ska sköta vården, men postutdelarna kan komma att sköta hushållsuppgifter som att värma mat eller föra ut skräpet. Men de pensionärer som Yle Österbotten träffar på Vuxeninstitutet i Korsholm tycker att också postutdelarna borde ha någon typ av vårdutbildning.

- Åtminstone borde de ha lite vårdutbildning. De ska förstå människor, hur gamla tänker om de ska gå in i hus och hjälpa till. För att bli vän i Röda korset ska du gå en kurs - och det är bara för att vara vän, säger Glader.

- Jag skulle inte vilja att vem som helst travar in i mitt hem och inte förstår vad jag vill och mina behov. Man ska kunna prata med äldre och till exempel dricka kaffe tillsammans, säger Dahlin.

Karin Dahlin avslutar med att betona hur viktigt det är att de som arbetar för Postens hemtjänst kan svenska och också förstår dialekter.

- Kan de ställa upp med det kommer det andra av sig själv om vi förstår varandra, säger Dahlin.

Diskussion om artikeln