Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efter skjutningar och ökad oro i Sverige - polischef lovar trygghet

Från 2017
Uppdaterad 11.01.2017 10:02.
Polisen undersöker området där fyra personer skottskadades i Malmö den 25 september 2016.
Bildtext Polisen lovar vara mer närvarande i områden med hög kriminalitet i Sverige.
Bild: EPA/EMIL LANGVAD

Polisen i Sverige försöker bryta trenden med kriminella som har tagit över i särskilt utsatta områden. Utmaningen debatteras livligt i Sverige, efter hård kritik mot polisledningen och uppgifter om många poliser som slutar.

En färsk undersökning visar att känslan av otrygghet ökar i Sverige. Det syns mest i att fler kvinnor känner stor oro för att utsättas för överfall eller misshandel. Det gäller famför allt rädslan för att utsättas för sexualbrott.

Rikspolischefen Dan Eliasson vill inte spekulera i orsakerna, men säger att polisen lovar jobba för att öka tryggheten.

- Nu har vi fått en viktig indikator på att nånting i det svenska samhället rör sig åt fel håll. Vi har haft en väldigt lång trend av ökad trygghet. Nu finns det ett område där trenden verkar vända just nu. Då får vi söka kunskap och se vad det beror på och så får vi sätta in insatserna, säger Eliasson.

År av skjutningar i kriminella miljöer

Förra året dominerades i Sverige av skjutningar i särskilt utsatta områden med stor kriminalitet i Malmö, Göteborg och vissa förorter i Stockholm. Enligt Brå har det dödliga våldet ökat, vilket syns i de senaste siffrorna som är från år 2012-2015. Fortfarande är det dödliga våldet vanligare i Finland än i Sverige i förhållande till folkmängden.

Polisen har identifierat 14 områden som är särskilt utmanande som kriminella miljöer. Enligt Eliasson finns ytterligare 40-50 områden, som kan utvecklas till särskilt utsatta, om man inte lyckas vända utvecklingen.

- Jag skulle säga att det här är en samhällskritisk fråga för Sverige, att vi som land lyckas vända utvecklingen i de här områdena. Vi inom polisen tar ett otroligt stort ansvar här. Vi lägger mer och mer resurser i de här områdena.

Sveriges rikspolischef Dan Eliasson.
Bildtext Dan Eliasson har ett tufft år bakom sig som rikspolischef.
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

- Men det behövs också andra insatser: skola, jobb, bostäder, integration, och hälsa. Här måste det övriga samhället hjälpa oss inom polisen, så att vi blir framgångsrika i utmaningen att bryta utanförskapet och kriminalitet. Det talas mycket om socioekonomiska insatser, men jag ser dem inte särskilt mycket, säger Eliasson.

Polisen försöker återta kontrollen

Som bäst prioriterar polisen att vara mer närvarande i de här områdena, och vissa resultat kan man redan se, säger Eliasson.

Under året har rikspolischefen själv fått utstå mycket kritik. Många poliser slutar och en orsak är att man som polis i yttre tjänst är mer utsatt än förr.

Det syntes särskilt i somras med stenkastning mot polis och bilbränder, som ofta är en protest mot att polisen har gripit kriminella i området.

Polisen har varit dåligt organiserad, vilket gör att man inte ens hinner med alla mordutredningar, samtidigt som arbetsmiljön blir svårare.

- Vi hjälper ju till med resurser, det underlättar om man är fler som jobbar i de här svåra miljöerna. De blir själva väldigt duktiga att planera sina insatser. När man går in i de här områdena och agerar mot kriminalitet, så får man inte backa - man måste vara framgångsrik och planera noggrant.

- Sedan måste man ju utrusta sig, både med beväpning och bilar som är utrustade, så att man kan stå emot stenkastning. Det är en mängd olika insatser. Sedan en inte nog så viktig del - vi försöker ge de poliser som jobbar i de här områdena en lite högre lön, för det viktiga arbete de utför.

Diskussion om artikeln