Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

CNN: Ryssland har skadliga uppgifter om Trump

Från 2017
Uppdaterad 11.01.2017 10:34.
Donald Trump och Vladimir Putin.
Bildtext Donald Trump och Vladimir Putin.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Ryssland har komprometterande uppgifter om USA:s blivande president Donald Trump som gäller både hans ekonomi och hans privatliv, rapporterar nyhetskanalen CNN.

Enligt CNN presenterade amerikanska underrättelsemyndigheter uppgifterna för Trump och den avgående presidenten Barack Obama förra veckan. Flera anonyma myndighetskällor har bekräftat för CNN att mötet ägde rum.

Uppgifterna finns i ett hemligstämplat tillägg till rapporten om att Ryssland blandade sig i presidentvalet i november. Delvis kommer informationen från en tidigare brittisk underrättelseagent, som anses vara trovärdig.

Tillägget gjordes bland annat för att visa att Ryssland samlade information som kan skada både republikanerna och demokraterna, men använde informationen endast mot Demokraterna och Hillary Clintons kampanj.

I dokumentet finns också anklagelser om att Trumps representanter höll tät kontakt med representanter för den ryska regeringen under kampanjen.

Donald Trump har dementerat CNN:s uppgifter, givetvis på Twitter.

"Falska nyheter - en fullständig politisk häxjakt", twittrade Trump i versaler.

Donald Trump ska hålla en presskonferens på onsdagen, där han väntas berätta om sina åsikter och tillvägagångssätt.

Debatt om journalistisk etik

Dokumenten ska ha cirkulerat bland politiker och journalister i USA redan länge, men ingen har publicerat uppgifterna förrän nu.

Orsaken är att uppgifterna i dokumentet inte har gått att bekräfta. Nu utreder också FBI om anklagelserna är trovärdiga och pålitliga. Uppgifterna kommer främst från ryska källor.

Webbsidan Buzzfeed har rört upp en debatt om journalistisk etik i USA genom att publicera hela det 35 sidor långa dokumentet, trots att uppgifterna i det inte är bekräftade.

Vi har beslutat att publicera hela dokumentet så att amerikanerna själva kan ta ställning till anklagelserna mot den tillträdande presidenten, som har cirkulerat på högsta politiska nivå, motiverar Buzzfeed.

Artikeln har uppdaterats klockan 9:00 med uppgifterna om att Buzzfeed har publicerat dokumenten.

Diskussion om artikeln