Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Iskarusell i Lojo väcker uppmärksamhet i världen - se video!

Från 2017
Nyhetsvideor: Se den imponerande iskarusellen - Spela upp på Arenan

Det går att ha roligt i Finland även om det är kallt. Så tänkte Janne Käpylehto och sågade upp en karusell i isen vid sommarstugan i Lojo. Nästa projekt är en iskarusell i Helsingfors.

Vill du skapa en roterande karusell i isen? Allt du behöver är en motorsåg, yxa, skyffel och aktersnurra. Och så lämpligt väder och lite energi förstås.

Janne Käpylehto förverkligade en egen iskarusell på trettondagen efter att ha sett videor på nätet.

En bild över en sjö där en rund cirkel har sågats ut ur isen.
Bildtext Så här ser karusellen i isen ut ovanifrån.
Bild: Janne Käpylehto

Diametern på karusellen på sjön Kirmusjärvi är 12 meter. Det tog Käpylehto ungefär fyra timmar att såga upp karusellen i den cirka 20 centimeter tjocka isen.

- Jag försökte förbereda sågningen natten innan men isen frös under natten så det var helt bortkastat, säger Käpylehto till Yle Uutiset.

Iskarusell i Helsingfors på kommande

Janne Käpylehto publicerade en video av sin iskarusell på Youtube. Videoklippet visar en iscirkel som roterar runt med hjälp av en aktersnurra och på isen står människor som grillar korv över öppen eld.

Videon har på några dagar setts över tjugotusen gånger.

Människor står på en roterande cirkel i isen.
Bildtext Cirkeln i isen roterar runt med hjälp av en aktersnurra.
Bild: Janne Käpylehto

Nästa projekt är att förverkliga en karusell som är fyra gånger större i Helsingfors. Tanken är att karusellen ska ha en bardisk, bastu, soffor och en scen där band kan uppträda.

Käpylehtos tanke är att visa upp den finska vintern för hela världen. Han vill visa att man kan ha roligt i Finland, även om det är kallt.

Han ska också göra en video på den större iskarusellen i Helsingfors och han hoppas att tio miljoner människor ska se videon.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel skriven av Paula Tiainen.