Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Professor Göran Djupsund: Förtroendet för Sipilä naggas i kanterna

Från 2017
Uppdaterad 11.01.2017 10:33.
Statsminister Juha Sipilä (C) redogjorde för ändringarna i statens ägarpolitik.
Bildtext - Jag har verkat på så rätt sätt som jag bara kan, jag har ingenting att skämmas för. Men förstås påverkas saker av att det snurrar dylika rykten i i offentligheten i sex veckor. Det märks bland annat på e-posten, säger Sipilä.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Skuggan faller på såväl Fortum som Juha Sipilä, säger Göran Djupsund, statsvetarprofessor vid Åbo Akademi.

Att företaget Chempolis deltog i den handelsfrämjande resan till Indien är inte så farligt; det mest besvärande är enligt professor Göran Djupsund det faktum att Fortum köpte Chempolis, bioteknikföretaget som statsminister Juha Sipiläs barn och bekanta äger ganska stora delar av.

Fortum har själv sagt att man före köpet visste om att Sipiläs barn ägde delar av företaget.

- Det förefaller lite överraskande att Sipilä anser att Fortum inte behövde informera honom om att de tänker köpa Chempolis. Sipilä är den minister som ansvarar för det statliga ägandet.

Informationen borde utan vidare ha gått till Sipilä, som ansvarar för den delen av statsrådets verksamhet, fortsätter Djupsund.

Göran Djupsund sitter vid ett arbetsbord.
Bildtext Göran Djupsund säger att det allmänna förtroendet för regeringsledaren naggas i kanterna - redan av blotta misstanken på jäv.
Bild: Yle/Anna Ruda

- Här är största frågetecknen i hans handlande. En skugga faller såväl på honom som på Fortum. Kanske barnen kunde ha informerat honom att någon håller på att köpa upp och rädda företaget.

Förtroendet naggas i kanterna

Att statsministern känner till företagslivet och dess premisser är enbart en bra sak, menar Djupsund. Problemet är att han inte riktigt känner till praxisen inom det offentliga, och kanske hur han tolkar jävsreglerna.

När det gäller Fortum-affären har han inte skött sin roll som ansvarig för statens ägarstyrning; en roll som han själv valde.

- Det har inte riktigt skötts enligt bokens alla regler, och då faller det skuggor över honom.

En sådan här sak undergräver förtroendet för honom. Oppositionen kanske kommer att göra lite väsen kring saken, men inte åker varken han eller regeringen ut, bedömer Djupsund. Men det allmänna förtroendet för honom som ledare för regeringen naggas i kanterna.

Öppenhet varar längst

- Av blotta misstanken naggas förtroendet i kanterna. Skulle han vara tvungen att föra förhandlingar med till exempel facken skulle det vara mycket svårare för honom i dag än det var för några månader sedan.

Djupsund har några tips till statsministern:

- Informera på förhand, var öppen!

Diskussion om artikeln