Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FM-radion tystnar i Norge - sändningarna ska bli digitala

Från 2017
Uppdaterad 11.01.2017 10:22.
Digital bilradio
Bild: AFP / Lehtikuva

Norge inleder övergången från FM-radio till helt och hållet digitala sändningar på onsdag. Övergången motiveras med att den digitala tekniken ger bättre ljudkvalitet och fler kanaler till ett billigare pris.

Norge blir det första landet i världen med enbart digital distribution av de rikstäckande radiosignalerna.

Först slocknar FM-sändningarna i Nordland i norra Norge. Under året kommer Norge att stegvis fasa ut det analoga nätet och gå över till digital radio.

Åknesfjället och Storfjorden
Bildtext Bergen är en orsak till att Norge digitaliserar först.
Bild: YLE/Lotte Krank-van de Burgt

Digitalt är bättre i bergig terräng

För konsumenterna betyder övergången till digitalradio att de antingen måste lyssna på radio via nätet eller köpa nya digitalradioapparater till hem, stugor och bilar.

Speciellt för bilägarna kan förändringen bli dyr. 2,2 miljoner norska bilar saknar digitalradio och en ny bilradio kostar omkring 4 000 kronor (över 440 euro). Alternativet är en adapter för 1 500 kronor (165 euro).

Enligt en opinionsundersökning i tidningen Dagbladet motsätter sig två tredjedelar av norrmännen reformen.

Norge är inte redo för det här. Det finns miljontals radioapparater i hem, stugor och båtar som slutar fungera och bara 25 procent av bilarna i Norge har digitala radioapparater eller adaptrar.

Svein Larsen vid det norska lokalradioförbundet.

Det är ändå över 70 procent av norrmännen som redan lyssnar på radio digitalt. Digisändningarna är av bättre kvalitet och också stabilare. Den digitala radion fungerar bättre i det bergiga landet, motiverar den norska regeringen.

Pengar är en annan morot. Reformen väntas spara över 20 miljoner euro årligen.

Diskussion om artikeln