Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pappersräkningar får kosta - men inte mer än fem euro

Från 2017
En faktura med olika summor.
Bildtext En bilskola tog åtta euro för pappersräkningar.
Bild: Yle/Juha Kivioja

Företag får debitera extra för räkningar på papper men inte orimligt mycket, slår konsumentmyndigheterna fast. Maximalt fem euro per räkning får det kosta.

Fallet som Konsumenttvistenämnden tog ställning till gällde en bilskola som tog åtta euro extra för pappersräkningar.

Bilskolan hade beräknat att det är vad det kostar att skriva ut räkningen, köpa kuvert och lägga räkningen på posten. Konsumenten ansåg att avgiften var för hög.

En vanlig räkning ska vara billigare än en påminnelse

Det finns inte någon lagstiftning kring avgiften, men fem euro motsvarar den summa som det kostar om man får en skriftlig påminnelse för en obetald räkning, uppger nämnden. Avgiften för betalningspåminnelser finns inskriven i lagen.

Att skicka ut en betalningspåminnelse är oftast mera arbetskrävande än att skicka ut en vanlig pappersräkning. Därför är det orimligt att en vanlig pappersräkning är dyrare än en påminnelse för en obetald räkning, slår nämnden fast i sitt utslag.

Två-tre euro kan man ta för en pappersräkning utan vidare motivering, men är kostnaderna högre krävs bevisning.

― Konsumenttvistenämndens ordförande Pauli Ståhlberg.

- Vi förväntar oss att utslaget ska förenhetliga faktureringspraxisen, säger konsumenttvistnämndens ordförande Pauli Ståhlberg.

Högsta domstolen slog i augusti fast att det inte är orimligt att ta betalt för en pappersräkning, men domstolen tog inte ställning till hur stor avgiften maximalt får vara.

Diskussion om artikeln