Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tynkkynen brast i gråt i rätten: "Politisk häxjakt pågår mot mig"

Från 2017
Uppdaterad 11.01.2017 13:02.
Sebastian Tynkkynen i fotograferas i Uleåborgs tingsrätt.
Bild: Lehtikuva/Eeva Riihelä

Den omstridde politikern Sebastian Tynkkynen (Sannf) brast i gråt under sin slutplädering i Uleåborgs tingsrätt. Tynkkynen åtalas för hets mot folkgrupp och brott mot trosfriden.

Åtalen gäller texter om muslimer och islam som Tynkkynen lagt ut på sin Facebooksida.

Enligt vad Tynkkynen sade i rätten är all kritik av invandring och islam inte hatprat.

- Jag förstår fortfarande inte att jag har hamnat i den här situationen. Hur ska man annars kunna skriva om islam, undrade Tynkkynen i rätten.

Rättens ordförande frågade Tynkkynen om han klarade av att fortsätta sitt inlägg eller om han behövde stöd, men Tynkkynen förklarade att han gärna fortsätter, trots sinnesrörelsen.

"Skribentens avsikt saknar betydelse"

Häradsåklagare Juha Karikoski sade i sin slutplädering att skribentens avsikt saknar betydelse för han har varit medveten om att de motsvarar kriterierna för brott, de är kränkande och utgör förtal.

- Jag är djupt sårad över hur gärningarna beskrivs, sade Tynkkynen med gråten i halsen.

- Jag har vittnat till förmån för en afrikansk vän. En rasistisk eller främlingsfientlig person skulle aldrig göra något sådant. Anklagelserna representerar motsatsen till det jag är, sade Tynkkynen.

- Man har fått till stånd en politisk häxjakt mot mig, sade Tynkkynen och tillade att det inte är trevligt att fungera som politiker i en värld där man måste möta utmaningen från islam.

Tykkynen avslutade med att säga att han bland annat som politiker och kristen inte kan försvara sig ytterligare.

Uleåborgs tingsrätt ger sin dom den 16 januari.