Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Krymper hjärnan av att äta endast grönsaker?

Från 2017
Uppdaterad 12.01.2017 16:51.
en tallrik fylld med grönsallad, böngryta och ytterlihare en vegansk röra som innehåller bland annat jordnötter.
Bildtext Veganlunch på restaurang
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

Jag har kommit i gång med min månad som vegan. Det känns inte speciellt konstigt eller annorlunda, eventuellt blir jag lite snabbare hungrig, men det kan också bero på att jag har ätit för små portioner mat. Jag har alltså gått med i veganförbundets årligen återkommande utmaning; att (över)leva januari månad utan kött, fisk, ägg och mjölkprodukter.

Veganismen har vuxit sig starkare på senare år, det är främst unga kvinnor men också män som av ideologiska, politiska och hälsoskäl säger att de har skippat köttet. Jag känner mig lite ungdomlig som testar på en kost som mina barn är mer förtrogna med. Åldersnoja? Det väljer jag att inte fundera närmare på.

När jag läser om veganism hänvisas jag ofta till artiklar och videor som påtalar djurens rätt och så får jag se bilder av djur som mår illa. Det är mycket om djuren, mindre om vitaminer, mineraler och protein.

I min veganmånad väljer jag ändå att koncentrera mig på maten, det vill säga vad jag ska äta, vad den kostar mitt humör och min plånbok och så vill jag gärna veta hur vegankost inverkar på hälsan. En månad är för kort tid att få svar på alla de frågorna, men en som har lång erfarenhet av en livsstil som också handlar om att utesluta vissa livsmedel är Henrik Nyberg, biolog bosatt i Ekenäs och före detta makrobiotiker.

Henrik Nyberg sitter på sin veranda (inomhus) i sitt hem i Ekenäs.
Bildtext Tiinas biologilärare, före detta makrobiotiker.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

Henrik Nyberg är min gamla gymnasielärare. Han undervisade i biologi och det hände att han avvek från kursböckerna och i stället började tala om makrobiotik. Han delade bland annat upp klassen i yin och yang. Jag minns att jag var yin.

Redan på 80-talet blev Henrik Nyberg bekant med den makrobiotiska livsstilen som går ut på att människan mår bäst när livet och kosten är i balans. Kött och i synnerhet fisk var egentligen inte förbjudet, men Henrik var väldigt strikt. Han åt inget animaliskt och han åt dessutom ytterst fettfattigt.

Det blir lite fanatism av det hela och jag är i dag lite generad över det.

Före detta makrobiotikern Henrik Nyberg tycker det är genant och lite pinsamt att minnas de många år han uteslöt bland annat kött och fett från sin diet. Idag äter han mestadels vegetariskt, men han tycker det är viktigt för kroppen och i synnerhet för knoppen att också äta animaliska produkter.

-Det var nästan pinsamt, jag var lite för entusiastisk. Det kan gå så när man ansluter sig till en rörelse som är lite av en ideologi samtidigt som det är en livsföring. Det blir lite fanatism av det hela och jag är i dag lite generad över det, säger Henrik.

Henrik Nyberg har printat ut en artikel till mig. Där står att hjärnan krymper av vegetarisk och vegansk diet. Artikeln är inte skriven av Henrik, utan av Jeremy Taylor i september 2008. Taylor är professor vid Oxford i England och forskar i hjärnan och nervsystemet.

en hjärna med hjärtan i
Bild: pixabay/johnhain

-Fettet är väldigt viktigt för speciellt hjärnan, det gjordes en studie vid Oxfords universitet där man följde med drygt hundra vegetarianer. Ett allmänt fenomen är att hjärnan krymper när vi blir äldre, men hjärnan krympte sex gånger snabbare på de som åt strikt vegetariskt, förklarar Henrik.

Henrik Nyberg berättar att forskarna kunde koppla ihop den krympande hjärnan med bristen av B12, ett vitamin som finns i kött, fisk och ägg.

Hur man än vänder på steken, vare sig den är av kött eller seitan, så är det alltid någon som opponerar sig. Vad ska man tro på?

-Man måste nog fördjupa sig lite mer än i veckotidningarnas idéer. Vegantanken är bra och sympatisk. Man tänker på djurens bästa, det vill jag också. Men jag äter lite kött och i första hand lamm, ren eller vilt, säger Henrik som undviker det han kallar massproducerat kött.

Henrik Nyberg betonar att han tycker det finns mycket positivt i vegantrenden.

-Det är bra att äta mycket grönsaker och bär. Åttio procent av min näring kommer också från växtriket och man behöver absolut inte äta kött varje dag.

Henrik har i tiderna också grundat och drivit ett företag som säljer ekologiska, allergivänliga och så kallade alternativa produkter. För honom har företaget också varit ett sätt att följa med olika kosttrender och hälsometoder långt innan de slog igenom på allvar bland gemene man.

Bra kost för mig handlar om kvalitet, inte att välja bara en del av vad som står till buds.

Som så mycket annat kom många av kost- och hälsotrenderna från Sverige. I dag har Henrik Nyberg också fördjupat sig i undersökningar som gjorts för länge sedan.

-Jag minns en gammal amerikansk forskning som utfördes av en tandläkare som hette Weston Price. Han besökte en massa primitiva folk, bland andra aboriginer, eskimåer och massajer. Gemensamt för dem alla var att de var friska, hade perfekta tänder och ingen led av tuberkulos, hjärt- och kärlsjukdomar eller cancer. Det som också var gemensamt för de här människorna var att de alla åt mycket grönsaker, men också mycket kött.

-Bra kost för mig handlar om kvalitet, inte att välja bara en del av vad som står till buds, säger Henrik Nyberg.

När jag lämnar Henrik Nyberg, min gamla biologilärare, skakar jag lite huvudet. Känns det lättare, har hjärnan krympt redan? Nej, det har den nog inte. Bra, då fortsätter jag min vegandiet. Hemma finns dessutom en nyinköpt pillerburk med vitamin B12.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln