Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

The Guardian: Rapport om Trumps Rysslandskopplingar kom från John McCain

Från 2017
Uppdaterad 11.01.2017 14:56.
John McCain.
Bildtext Republikanernas senator John McCain.
Bild: EPA/VALDA KALNINA

Det hemligstämplade tillägget till rapporten om Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet ifjol, som bland annat påstår att Donald Trump skulle ha tvivelaktiga kopplingar till Ryssland, kom till FBI:s kännedom från den republikanska senatorn John McCain. Det rapporterar tidningen The Guardian.

McCain, som är ordförande för den amerikanska senatens försvarskommitté, ska enligt tidningens uppgifter ha fått rapporten från ett västligt samarbetsland. Efter det gav McCain rapporten vidare till FBI:s chef James Comey under ett möte männen emellan.

Enligt tidningen har McCain inte tagit ställning till huruvida rapportens uppgifter stämmer. Han ansåg ändå att ärendet är såpass viktigt att senaten borde grunda en särskild arbetsgrupp för att utreda Trumps kampanjfolks agerande visavi Ryssland. Den republikanska ledningen har motsatt sig förslaget.

Rapporten hävdar att Ryssland har komprometterande uppgifter om Trump, samt att Trumps representanter haft tät kontakt med representanter för den ryska regeringen under presidentvalskampanjen.

Dokumentet, som publicerats av nyhetssajten Buzzfeed i sin helhet, är sammanställt av en före detta underrättelseagent som idag arbetar som privat konsult. Han bedöms vara trovärdig, noggrann och välinformerad, och lär ska ha väldigt bra kontakter i Ryssland, enligt en anonym amerikansk tjänsteman som The Guardian har intervjuat.

Buzzfeed betonar att uppgifterna är obekräftade och innehåller felaktigheter, och att uppgifterna inte nödvändigtvis går att bekräfta heller.

Diskussion om artikeln