Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Digiträning: Ladda kartor till din telefon offline

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:27.
En bild med texten; Ladda kartor offline.

När man är på resa behöver man ofta använda sig av olika kartapplikationer. Om du ska åka till en plats där internet är långsamt, mobildata är dyrt eller du inte kan koppla upp dig alls, kan du spara ett område från Google Maps på telefonen eller surfplattan och använda det offline.

Googel Maps-applikationen fungerar i både iPhone och Android-telefoner och därifrån är det lätt att ladda ner kartor offline.

Gör så här:

1. Öppna appen Google Maps på din mobil eller surfplatta. Kontrollera att du är ansluten till internet och inloggad på Google Maps.
2. Sök efter en plats, till exempel San Francisco.
3. Tryck på platsens namn eller adress. Om du söker efter en restaurang eller liknande trycker du på Mer.
4. Välj Ladda ned.

Skärmdumpar från Google Maps.

Den största storleken för offlineområden är 120 000 kvadratkilometer. Om du försöker spara ett större område, blir du ombedd att zooma in ett mindre område.

Notera att det i vissa regioner inte går att hämta offline-områden på grund av avtalsbegränsningar, språkstöd, adressformat eller andra orsaker. T.ex Estland hör till ett av de här områden som inte funkar offline. Inte heller Japan, Iran och Taiwan finns tillgängliga offline. Estland finns dock via Here-applikationen (se nedan).

Du kan få vägbeskrivningar offline för bil, men inte för kollektivtrafik, cykel- eller gångvägar. Det visas ingen trafikinformation, ingen körfältsvägledning och inga alternativa rutter. Du kan inte heller ändra rutten om du till exempel vill undvika vägavgift eller färja.

I Apples egen kartapplikationen går det inte att spara kartor. Om du redan i förhand vet vilken rutt du ska ta och hur du kommer fram så kan du ladda ner rutten till applikationen redan hemma via nätet.

När Apple öppnar kartan på nytt utan nät (offline) så borde rutten vara tillgänglig trots offlineläget. Det här fungerar bara till en rutt. För nästa rutt behöver du igen nätverksanslutning.

Ett annat alternativ Here WeGo: Here WeGo

Skärmdump från kartappen Here.
Bildtext I kartappen Here kan du ladda ner kartor.

Före detta Nokias kartor, alltså Here WeGo-applikationen fungerar också offlinekarta.

Skärmdump från kartappen Here.
Bildtext I kartappen Here kan du ladda ner kartor.

I Here WeGo laddar man ner kartan på det område man så önskar innan resan. Områdena är i Here WeGo redan indelade enligt världsdelarna (Asien, Afrika, Europa etc.) eller landsvis. Om du vill spara på lagringsutrymmet i din telefon lönar det sig att ladda ner kartorna landsvis.

Med applikationen kan du exempelvis skriva in att du inte vill köra längs vägar med vägtull eller att du inte vill använda färjförbindelser. Rutten beräknas sedan utgående från dina önskemål.

Tidtabeller för den allmänna trafiken får man i Here WeGo endast i online-läget. Information om promenad- och cykling hittas nog.

Nackdelen med Here är att också de allra minsta byar finns utmärkta på kartan vilket kan försvåra navigeringen då vägskyltarna enbart har med de större städernas namn. På främmande områden kan det vara förvirrande att också så små byar på kartan ser ut som städer.

1. Välj Ladda kartor i menyn uppe i vänstra hörnet.
2. Välj karta över den landsdel eller det land du vill ladda ner.
3. När du når destinationen kan du igen välja offline i Here för att försäkra dig om att applikationen inte försöker koppla upp sig till nätet. Med de kartor du laddat ned kan du sedan navigera helt på vanligt vis.

Artikeln är ursprungligen skriven på finska av Ville Alijoki på Yle Oppiminen.