Tiotals finländska kvinnor har låtit frysa ned sina äggceller i väntan på den rätta
Kvinnor i Finland har redan i drygt tre års tid kunnat frysa ned äggceller för framtida behov, utan medicinska skäl. Den som väljer det här alternativet är oftast singel och vill säkra sin fertilitet för flera år framåt i väntan på en partner.
– Man vill förlänga ungdomen och bilda familj först i ett senare skede. Det här ger kvinnor mer möjligheter till det, kommenterar Tuija Foudila som är gynekolog vid Felicitas-kliniken på Mehiläinen.
Hon påpekar att det också är en jämställdhetsfråga. Män har kunnat frysa ned sina spermier ända sedan 1950-talet.
Åtminstone 43 kvinnor har hittills låtit frysa ned sina äggceller i förebyggande syfte sedan det blev möjligt i Finland hösten 2013.
– Och antagligen har minst lika många allvarligt övervägt att göra det, bedömer Foudila.
Vanligen handlar det om singlar som är drygt 35 år gamla, och som vill få barn först när de har hittat en partner. De börjar bli stressade av den biologiska klockan och vill få tilläggstid i att kunna få barn.
– Bäst skulle det ändå vara att frysa ned äggceller innan man fyller 35 år, för äggstockarna fungerar då bättre, betonar Foudila.
Frysta äggceller beräknas hålla i 10 - 15 år. Forskning har visat att de håller i åtminstone sju.
– En upptinad äggcell klarar sig i 90 procent av fallen och fungerar precis som en färsk äggcell, berättar hon.
Hon säger att kvinnan sedan borde använda äggen senast i 45-årsåldern.
– Man kan då använda antingen spermier från en partner eller från en spermabank.
På egen bekostnad
Processen kan kosta 4 000 - 5 000 euro per behandling, och det kan krävas två eller tre behandlingar för att samla ihop 20 obefruktade ägg, som är det rekommenderade antalet.
Priset inkluderar också vårdkostnaderna och de läkemedel som behövs. Att hålla äggen nedfrysta kostar sedan vanligen 200 - 300 euro per år.
Att det är relativt dyrt för patienten beror också på att Folkpensionsanstalten FPA inte subventionerar sådan här nedfrysning i förebyggande syfte, när det inte finns några medicinska skäl till det.
Däremot deltar FPA i kostnaderna om nedfrysningen görs på grund av en sjukdom.
En del utländska företag, bland annat Apple och Facebook - liksom också det amerikanska försvarsministeriet Pentagon - ger äggcellsnedfrysning som arbetsförmån åt kvinnliga arbetstagare. Det är inte känt att finländska företag eller myndigheter skulle göra detsamma.
– Att arbetsgivare betalar för sådana här behandlingar kan ifrågasättas etiskt. Det kan uppmuntra kvinnor att få barn onödigt sent i livet, kommenterar Foudila.