Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Många vill vara promenadsällskap åt äldre i Lovisa

Från 2017
Uppdaterad 12.01.2017 08:48.
Tyyne Sahlin och Päivi Bärlund ute på promenad i Forsby.
Bildtext Tyyne Sahlin och Päivi Bärlund ute på promenad i Forsby.
Bild: Yle / Hanna Othman

Antalet personer som vill glädja äldre i vardagen genom att motionera tillsammans med dem har ökat under de senaste åren. Då de för fyra år sedan var 17 till antalet, är de nu 37.

I Lovisa finns så kallade utevänner. Det handlar om frivilliga, som en gång i veckan besöker en ensam äldre person och gör någonting tillsammans med den. Ofta går man ut på en promenad.

Utevännen Päivi Bärlund träffar Tyyne Sahlin från Forsby varje vecka. Damerna har gått på promenader tillsammans i fem års tid och fortfarande finns det mycket att prata om.

Tyyne Sahlin och Päivi Bärlund vid forsen i Forsby å.
Bildtext Tyyne Sahlin och Päivi Bärlund träffade varandra via Lovisas kampanj.
Bild: Yle / Hanna Othman

- Vi pratar om vad som händer i våra liv och om förriga tider, berättar Sahlin.

- Jag har lärt mig mycket av henne. Hon är ändå redan 93 år gammal och har varit med om mycket, säger Bärlund.

Den här andra veckan i januari skuffar Tyyne Sahlin på sin rollator iklädd en grann, röd rock och mössa. På fötterna har hon broddar, men i dag är snösörjan ett större problem än isen eftersom den gör det tungt att skuffa på rollatorn.

Bredvid Sahlin går Päivi Bärlund, hon håller en hand på rollatorn och försöker styra den så att den inte ska svänga ut mot vägens mitt.

Två kvinnor går längs en väg med en rullator.
Bild: Yle / Hanna Othman

Så här brukar de gå en gång i veckan. Sommartid går de en lite längre sträcka, längs Gamla Viborgsvägen ända ner till badstranden vid Forsby å. Den här gången vänder de vid den gamla bron som går över ån vid forsen.

Päivi Bärlund anmälde sig som frivillig utevän efter att hon blivit pensionär. Hon hörde om verksamheten via en seniorförening i Lovisa.

- Jag tycker det är roligt att hjälpa och att gå ut och gå. Och det är roligare att gå då man är två. Jag fick höra att det finns en fin fru i Forsby som ville ha en motionskompis och sedan dess har vi motionerat tillsammans.

Tyyne Sahlin och Päivi Bärlund ute på promenad i Forsby.
Bild: Yle / Hanna Othman

För Tyyne Sahlins del var det en läkare som sade att hon borde röra på sig mera.

- Jag sade till honom att det inte finns någon som jag kan gå med. Om det är dåligt före kan jag inte gå ut ensam. Han sade att han skulle se till att någon kommer och går med mig och jag sade att det får de så hjärtans gärna göra, minns Sahlin.

- Hon är en så fin människa, jag kan inte säga annat än att de lyckades bra med att para ihop oss, utbrister Päivi Bärlund.

Två personer som är ute och går med en rullator.
Bild: Yle / Hanna Othman

Utevännerna, som ibland också kallas motionskompisar, har funnits i Lovisa sedan 2012. Katja Marttila-Meriaho, som koordinerar verksamheten på Lovisa stad, har några teorier om varför antalet frivilliga ökat.

- Det har skrivits en hel del om utevännerna i pressen. Äldreinstitutets kampanj om att gå ut med äldre har också gett ett lyft åt programmet, säger Marttila-Meriaho.

Hon tycker det är väldigt fint att så många frivilliga ställer upp i Lovisa, men hoppas att ännu fler skulle delta.

Nästa utmaning är att hitta utevänner på olika håll på landsbygden. De flesta finns i centrum av Lovisa.

Tyyne Sahlin och Päivi Bärlund ute på promenad i Forsby.
Bildtext En liten vilopaus.
Bild: Yle / Hanna Othman

Päivi Bärlund tror att det stora antalet frivilliga beror på att det finns många aktiva pensionärer i Lovisa.

- Jag är så glad över att jag kan göra det här. Alla har ju tid att ge om de vill. Och det stämmer att då man ger så får man också tillbaka.

Den som är intresserad av att själv ställa upp som utevän kan kontakta Katja Marttila-Meriaho vid Lovisa stad för vidare information.

Diskussion om artikeln