Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Våra politiker kan lära sig av Obamas tal

Från 2017
Uppdaterad 13.01.2017 09:46.
Sauli Niinistö skakar hand med Barack Obama.
Bild: EPA/PAWEL SUPERNAK

Barack Obama har hållit sitt sista tal som USA:s president. Han kommer att kommas ihåg som en talare av rang, kanske en egenskap som finländska politiker kan lära sig av.

Att jämföra politiska tal i USA och Finland är som att jämföra natt och dag. Det beror, inte så överraskande, på kulturella skillnader. Men jämförelsen kan också verka till vår fördel, säger professor i kommunikation Pekka Isotalus.

- Finländare uppskattar inte show lika mycket som amerikanerna, därför är det inte så värst vanligt med sånt i våra tal heller. Däremot värderar vi trovärdighet högt i våra politiska tal. Där kunde kanske USA lära sig något.

Vi har alltid varit ett sakligt folk, men visst kan finländska politiker bättra sig retoriskt på flera sätt.

Jag har en sista önskan som president. Jag ber er att tro. Inte på min förmåga att förändra, utan på er egen. Yes we can! Yes we did!

― Barack Obama, avslutningen på hans sista tal som USA:s president (fritt översatt)

Tal är ett teamjobb

I Finland har vi uppskattat den ensamma personen som självständigt står vid talarstolen och för fram sina åsikter med egna ord. En beundransvärd image, men ett bra politiskt tal kan vara ett fall för professionella talskrivare. Obama må vara en säker talare, men orden är inte alltid hans egna.

- I USA kan vissa tal överlåtas helt till team med talskrivare. Det har blivit vanligare med anlitade talskribenter i Finland också, speciellt inom företagsvärlden, säger Pekka.

Den som håller talet har ändå in i sista stund rätt att ändra i det.

Den hundraåriga nationen hänför oss. Säkert kommer också många unga att vakna till. Aj det här är såhär viktigt? High five, Finland!

― President Sauli Niinistö, det årliga nyårstalet 2017

Strunta i "talets gåva"

Bra tal behöver inte kräva någon speciell "aura" hos själva personen, säger Pekka. Nästan vilken tråkmåns som helst kan skriva och hålla ett bra tal, bara man jobbar lite extra.

- Vissa har det lättare än andra, men man kan nog strunta i huruvida man har "talets gåva" eller inte.

Att engelska skulle vara ett snärtigare språk än finska för medryckande tal skriver Pekka inte heller under. Alla språk fungerar så länge man kan bemästra det.

Ministrarna Lindström, Stipilä och Stubb håller presskonferens om arbetsmarknadsuppgörelsen.
Bildtext En av Barack Obamas grejer var att göra en fistbump-hälsning med sin fru Michelle då och då. Men den hälsningen har de minsann inte ensamrätt på.
Bild: All Over Press/Petteri Paalasmaa

Ljuspunkter bland finländska talare

Pekka har inga klara favoriter bland finländska talare, men han gillade president Sauli Niinistös senaste nyårstal. Han har också märkt att politiker allt oftare använder sig av personliga slagord och uttryck.

- Timo Soini har ju sitt 'jytky'. Alexander Stubb är också en bra talare som gärna återgår till sina 'tre saker'.

Det största som våra politiker kan hämta ur Obamas samlade tal är något som Pekka saknat sedan tidigare, nämligen humor och lättsamhet. Och finländska politiker kan nog skoja bara de vill.

- När Jutta Urpilainen officiellt lämnade över partiledarskapet till Antti Rinne hade hon bara ett tips: skippa nätstrumporna när du fotograferas.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln