Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisafotografen Aatos Åkerblom överskred gränser

Från 2017
Eddie Bruce med porträtt av Lovisafotografen Aatos Åkerblom
Bildtext Eddie Bruce med porträtt av Lovisafotografen Aatos Åkerblom.
Bild: Yle/Sune Bergström

Aatos Åkerblom (1916-1997) var Lovisas första "paparazzo". Han umgicks med president Urho Kekkonen och överskred gärna gränser.

Lovisasamlaren och hembygdsforskaren Eddie Bruce har många av Åkerbloms fotografier i sina samlingar.

Trots att många Lovisabor såg skymten av Lovisaprofilen Åkerblom med kamera säger Eddie Bruce att det inte var många som kände honom.

- Han hade inte så många vänner men alla visste vem han var. Han upplevdes som märklig, mystisk. De som bodde nära hade nog kontakt med honom och visste praktiskt hur det stod till.

Mystisk och annorlunda

Eddie Bruce säger att både äldre och yngre människor var lite rädda och skygga för Åkerblom, för han var lite annorlunda.

- På den tiden fanns det inte så klara lagar över vad man får fotografera och hur, så han kunde så där snabbt mitt i allt fotografera personer på vägen, ibland utan lov och man ser på negativen vilka som blev överraskade.

Alla tyckte ju inte om att bli fotograferade.

Åkerblom dokumenterade allting, precis allting, konstaterar Eddie Bruce.

- Jag kände ju inte honom själv, jag visste vem han var men jag hade aldrig talat med honom så allt jag vet är vad jag har sett via hans lins. Historierna kring honom har andra berättat.

Lådvis med negativ

Nio år efter Aatos Åkerbloms död, köpte en familj vid namn Aaltonen det Åkerblomska huset. I en kall gårdsbyggnad hittade de flera lådor med negativ.

Familjen fick höra att Eddie Bruce digitaliserade gamla fotografier och de frågade om han ville ta över lådorna med negativ.

Efter många om och men med två jurister och underskrifter av alla tidigare husägare, fick Bruce slutligen äganderätten till över 17 000 av Aatos Åkerbloms negativ, eftersom det inte fanns några arvingar.

- Det var främst svartvita negativ eftersom det var dyrt att fotografera i färg förr i världen och Aatos hade helt enkelt inte råd. Många av negativen vara dammiga och skadade efter nio år i ett kallt och fuktigt utelager.

Vattentorn och träd
Bildtext Så här såg Lovisa vattentorn ut innan det revs i december 2016. Aatos Åkerblom klättrade upp på vattentornets tak för att få bra bilder.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Det gamla vattentornet i Lovisa revs i december 2016. Redan när tornet byggdes fotograferade Åkerblom den första grävmaskinsskopan.

- När tornet byggdes klättrade han upp i träställningarna. Han hade en vansinnig lust att fara upp på alla möjliga ställen. Han var på något sätt rädd, men ändå var han otroligt modig på vissa områden, dumdristigt modig.

Åkerblom frågade lov av alla möjliga, han var på kyrktaket och på många andra tak och fotograferade.

Bildtext Aatos klättrade naturligtvis upp i kyrktornet i Lovisa.
Bild: Yle/Hanna Sjöström

- Han var uppe på det färdiga vattentornets tak före tromben, som fick den tunga takluckan att flyga iväg femtio meter till Östra åsvägen. Han tyckte om att fotografera allting som hände.

Ville överskrida gränser

Aatos Åkerbloms mamma kom från Tyskland, så Aatos kunde tyska.

- Han hade en obeskrivlig vilja att överskrida gränser här och där.

Östtysklands flagga
Bildtext DDR:s flagga.

Aatos reste också till Tyskland. I DDR använde han en liten spionkamera. Där blev han också inburad en lång tid.

Aatos Åkerblom var kanske föregångare till dagens paparazzoer, fastän han aldrig kunde leva på fotograferandet. Inkomsterna kom från biodlingar.

På 1950-talet hade han mellan femtio och sjuttio bikupor i landsbygden runt Lovisa stad. Tyvärr dog alla bin medan Aatos var inburad i Östtyskland och han förlorade sin största inkomstkälla.

Umgicks med Kekkonen

Förutom att Aatos fotograferade studentfester och andra tillställningar, hade han märkliga kontakter. Han har fotograferat överste Ragnar Nordström i Lovisa tillsammans med president Urho Kekkonen och Kekkonens bror.

- Han servade också Kekkonens gevär och sköt in dem. De som kände Aatos fick ibland hjälpa honom med det ena och det andra för han var opraktisk som bara den.

En gränsbevakare spanar
Bildtext Gränsen mellan Finland och Ryssland
Bild: Yle

En gång tog ryska myndigheter kontakt med polisen i Lovisa eftersom Aatos hade kommit spatserande över gränsen till Sovjetunionen, där han blev tillfångatagen. Lovisapolisen lyckades förklara att mannen var helt ofarlig och en speciell person som kan skickas hem igen.

Aatos stora fotokap

En annan gång trängde sig Aatos in på arméns hemliga område i Nyby, Nastola, när ett ammunitionslager exploderade där år 1965. Han hörde om storolyckan i radionyheterna tidigt på morgonen.

Aatos hoppade genast på cykeln och for med kameran iväg till Nastola, 70 kilometer från Lovisa. Som van skogsman kom han in på det avspärrade området och han var den första som fotograferade allting där.

- Där gjorde han ett ganska stort kap för han sålde bilderna. Jag vet inte om alla negativ finns kvar men många har jag nog.

Aatos fick åka taxi till tidningen som köpte bilderna. De publicerades följande dag.

- När bilderna publicerades kom arméns högsta gökar till Lovisa polisstation. Aatos var igen den som anföll och inte blev i försvarsposition. Han sade att om han blir åtalad, så kommer han att åtala finska staten och armén för att äventyra hans hälsa och liv.

Aatos frågade varför området inte var skyddat och sade att han av misstag hade kommit in på det livsfarliga området.

- Lovisapolisen, som fortfarande lever, hade visat åt arméns representant med en gest, han snurrade med fingret vid tinningen och skakade på huvudet. Polisen menade att förhöret skulle avslutas och alla åka hem och så gick det.

Hogland, Östersjön
Bildtext Aatos lyckades inte nå fram till Hogland på sparkkälke på grund av en isränna.
Bild: Ryska geografiska sällskapet

Ett annat projekt, Hoglandsprojektet blev däremot på hälft för Aatos.

- Han for med sparkkälke från Lovisa men blev tvungen att avbryta resan alldeles innan han kom till Hogland för där var en öppen båtränna.

Eddie Bruce misstänker att Aatos hade blivit inburad för en litet längre tid om hans fotoprojekt till det ryska militärområdet på Hogland hade lyckats.

Eddie Bruce har på sin webbsida samlat foton av Aatos Åkerblom.

Östnyländska nyheter

27:24

Diskussion om artikeln