Rederiernas snusövervakning brister - Vasa främjar snushandeln?
Cancerföreningen är oroad över att allt för mycket snus kommer in i Finland. Färjerederierna är för slappa i sin övervakning över införselkvoterna för snus. Enligt den nya tobakslagen som trädde i kraft i augusti får en färjepassagerare föra in högst ett kilo snus för eget bruk.
Cancerföreningen satte in sina egna agenter, två unga män, som utan problem inhandlade över två kilo snus. Ingen i tax free-snabbköpet reagerade. Stickproven gjordes ombord på två av Viking Lines fartyg och två av TallinkSiljas fartyg i mitten av september 2016.
– Rederierna informerar om vilka reglerna är, men de övervakar inte att de efterföljs, klagar överläkaren Eeva Ollila på Cancerföreningen.
Rederierna lovade att skärpa övervakningen och att införa en märkning för snus på landtigningskorten i samband med den nya tobakslagen, men det har enligt Cancerföreningens undersökning inte skett.
Snuset förs eller smugglas in från Sverige via färjorna till södra Finland, i Kvarken från Umeå till Vasa och landvägen från Haparanda.
Vasa främjar snusuppköp?
Wasaline som trafikerar mellan Vasa och Umeå säljer inte snus ombord. Däremot säljs snus i terminalbyggnaden bredvid incheckningsdisken på den svenska sidan, men Wasaline informerar inte om vilka införselregler som gäller för snuset.
– Snusförsäljningen verkar vara en del av Wasalines affärsstrategi. Rederiet marknadsför resor där man samtidigt kan inhandla snus, säger Ollila.
I en textkapning från Wasalines hemsida står att passagerare avreser från Vasa hamn kl. 17.30 och att uppehållet i Umeå bara är 30 minuter, men det är tillräckligt för att besöka Peters snusbod i terminalen.
– Det här rederiet ägs delvis av Vasa stad, men en lite ansvarsfullare inställning kunde man visa, anser Cancerföreningens överläkare Eeva Ollila.
Allra mest snus kommer det in till Finland från norra Sverige via gränshandeln i Haparanda. Cancerföreningens agenter registrerade att cirka 86 procent av de bilar som handlade vid snusbutikerna i den omedelbara närheten av gränsen kom från Finland.
Unga män snusar allt mer
Föreningen är oroad över att det blir att populärare bland unga män att snusa. 17 procent av de unga finländska männen snusar dagligen eller ibland. Det är möjligt trots att snuset inte får säljas i Finland.
– Underåriga pojkar eller de unga män som precis fyllt 18 år snusar mycket mer än befolkningen i övrigt, säger Eeva Ollila.
– Trenden är mycket oroande eftersom snus leder till ett starkt nikotinberoende.
Ett nytt starkare snus med en nikotinhalt som är fyra gånger högre än normalsnus finns sedan en tid på marknaden. Det här skapar ett snabbt beroende.
– Det är jätteoroande för det är farligt och vi måste hitta möjligheter att skydda ungdomen mot det här starka snuset, säger Ollila.
Cancerföreningen vill att de finländska myndigheterna ska försöka få Sverige att begränsa försäljningen av snus med hög nikotinhalt.
Tobaksrökning eller snus farligare?
Den eviga diskussionen om tobaksrökning eller snus är farligare bemöter Eeva Ollila på Cancerföreningen på sitt eget sätt.
– Frågan om tobaksrökning eller snus är hälsosammare är ungefär som att diskutera om du hellre vill bli överkörd av en långtradare eller en bil, anser Ollila.
Man dör sannolikt snabbare av tobaksrökning. Kolmonoxiden och tjäran är verkligt farliga, medan snusande inte leder till lungcancer. Däremot kan snus öka risken för cancer i munhålan, strupen, bukspottkörteln och prostatan. En större fara ligger i att nikotinet i snuset belastar hjärtat och försämrar blodcirkulationen.
– Musklernas syreupptagningsförmåga försämras och det är märkligt att idrottare använder snus eftersom det är skadligt, säger Eeva Ollila, överläkare på Cancerföreningen.
Uppdatering 11.1.2017 kl. 16.50: Rubriken ändrades från "Rederierna försummar snusövervakningen" till "Rederiernas snusövervakning brister - Vasa främjar snushandeln?"