Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svensk bestörtning över öldrickande blåvita landslagsledare: ”Underligt”

Från 2017
Uppdaterad 12.01.2017 15:37.
Finlands spelare inför matchen mot Marocko, Abu Dhabi, januari 2017.
Bildtext Finland mötte på måndagen Marocko i Abu Dhabi.
Bild: Lehtikuva

Representanter för Finlands fotbollslandslag har suttit i landslagsoverall och druckit öl under det pågående lägret i Abu Dhabi, påstår svenska TV4. Inget skumt, säger landslagschefen till Yle Sporten.

Oprofessionellt och underligt, anser svenska fotbollsjournalister om att finländska landslagsledare suttit och druckit öl i blåvit landslagsmundering i Abu Dhabi.

Det är i TV4-sajten Fotbollskanalens video som de svenska journalisterna Andréas Sundberg och Olof Lundh berättar om vad de sett. Även Sveriges landslag befinner sig som bäst på läger i Abu Dhabi.

Olof Lundh pratar i studion, våren 2016.
Bildtext TV4-profilen Olof Lundh beskriver beteendet som märkligt.
Bild: IBL / All Over Press

Sundberg berättar att finländska landslagsledare efter matchen mot Marocko på måndagen satt i puben på hotellet – där såväl Finlands landslag som TV4-profilerna bor – och drack öl iklädda landslagsoverall

– Det ser ju väldigt oprofessionellt ut att representera sitt land och sedan sitta och dricka alkohol, konstaterar Sundberg i videoklippet.

”Man är kanske naiv”

Lundh poängterar att de inte sett några spelare dricka öl, utan ledare de dessutom inte kände igen. Det handlade dock inte om chefstränaren Markku Kanerva eller assisterande tränaren Jonatan Johansson.

– Man är kanske lite naiv som svensk, men man hajar ändå till när man ser 4-5 finska ledare sitta runt ett bord och ett par av dem dricker öl, säger Lundh och berättar att det skedde på eftermiddagen, ca klockan 15–16 lokal tid.

– Klart man kan ta en öl, men att koppla ihop det med landslagsdräkten är för mig underligt, menar Olof Lundh som hör till Sveriges mest uppskattade sportjournalister.

Wangel: Inget skumt

Finlands landslagsledare Lennart Wangel vet inget explicit om det som Sundberg och Lundh bevittnat, men vet att landslaget till exempel i går hade ledigt på eftermiddagen.

– Alla hade ledigt mellan klockan 14 och 18, och vad jag förstod var största delen ut nånstans, berättar Wangel till Yle Sporten och fortsätter att alla betedde sig som vanligt under samlingen samma kväll.

Lennart Wangel, 2015.
Bildtext Inget konstigt, lugnar Lennart Wangel.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Fotbollskanalens har även diskuterat frågan med Sveriges landslagschef Lasse Richt som säger att man i dylika situationer måste använda sunt förnuft. Det är inte förbjudet att dricka alkohol, men man får inte göra bort sig.

Lennart Wangel håller med.

– Jag ser inget problem med att man går till puben och tar en öl eller två på kvällen. Det är inget skumt med det. Man ska inte behöva gå och byta kläder bara för det, säger Wangel.

Finlands läger fortsätter med en match mot Slovenien på fredag. Enligt Wangel är alla Finlands spelare tillgängliga för spel, även Eero Markkanen som lidit av en förkylning.

Diskussion om artikeln