Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vöråsonen Härtull vill vika sig en VM-plats – "Hoppningen en katastrof"

Från 2017
Jim Härtull inför hemma-VM i Lahtis.
Bildtext Jim Härtull har blivit utan världscuppoäng den här säsongen.
Bild: Yle/Mikael Oivo

I senaste VM knep Jim Härtull en fjärdeplats i sprintstafetten i nordisk kombination. Nu är platsen i hemma-VM allt annat än säker. I träningsspåren fantiserar han konstant om hemmapublikens jubel.

I Falun för snart två år sedan gjorde Härtull och Ilkka Herola ypperligt ifrån sig och tog en överraskande fjärde plats i sprintstafetten.

Sedan dess har Finlands landslag i nordisk kombination tagit jättekliv framåt och i hemma-VM i Lahtis om en dryg månad skulle en fjärdeplats nästan klassas som en besvikelse.

Ilkka Herola har fortsatt närma sig världstoppen dit även Eero Hirvonen nu slagit sig in. Också Leevi Mutru visade upp fina takter i världscupen senast, medan veteranen Hannu Manninen stått för en hoppingivande comeback.

Skade- och teknikproblem

Nivålyftet gör dock att Jim Härtulls plats i truppen är allt annat än säker. Den Vöråbördige 26-åringen slutade 43:a i den första världscuptävlingen i Lahtis förra helgen och kvalade inte alls in till den andra.

På den näst högsta nivån Continental Cup har det blivit två trettondeplatser, men Härtull medger att vintern överlag varit jobbig.

– Hoppningen har varit en katastrof. Det måste jag jobba på mycket. Skidåkningen är på en tillräcklig nivå men jag behöver 20 meter till i backen för att kunna börja tala om resultat, säger Härtull till Yle Sporten.

Du hade skadeproblem i början av säsongen. Vad är läget nu?

– Knäet är i hundraprocentigt skick men jag har haft lite problem med ryggen som jag skadade i Ruka före världscupen. Men inte vet jag hur det påverkar – hoppandet kanske lite, men inte skidåkningen.

Jim Härtull, Lahtis, januari 2017.
Bildtext Härtull har lidit av teknikproblem i backhoppningen.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Det är inte särskilt länge kvar till VM. Finns det tillräckligt med tid för att reparera problemen med hoppningen?

– Jag hoppade just de bästa hoppen jag gjort på två eller tre månader. Så snabbt kan det gå men så försvinner det lika snabbt, berättar Härtull med sin breda Vörådialekt efter tisdagens träningspass hemma i Lahtis.

– Jag misstänker att vi har två helger på oss att visa vem som hör till VM-laget. Om jag hålls på samma nivå som i mina goda hopp i dag så misstänker jag det kan gå bra. Det ska klaras av att få fram prestationerna på tävlingarna också.

Tänker på VM konstant

Härnäst ska Härtull visa upp sig i Continental Cup i Ruka på veckoslutet. Den bästa finländaren där får sedan enligt Härtull sannolikt en plats i världscupen.

– Där måste man prestera bra om man ska ha en chans till VM, konstaterar Härtull och fortsätter att det skulle betyda mycket att få tävla i VM på hemmaplan.

– Det skulle vara stort. Man tänker på det i varenda träning och varenda dag. Det är en speciell känsla. På träningarna ser jag bilder på hur det ser ut, hur många människor som ropar i skidspåret och i backgropen.

”Alla lever som idrottare”

Härtull menar att alla idrottare går framåt när nivån runtomkring stiger. Alla kräver mer av sig själva, vilket leder till utveckling.

Chefstränaren Petter Kukkonen har gjort ett gott arbete.

– Han har visat att det här är den rätta vägen och bara vi tror på oss själva så kommer resultaten så småningom, säger Härtull.

Jim Härtull, Lahtis, januari 2017.
Bildtext Världscuppoäng krävs för VM-biljett.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Vad är den största orsaken till att det har gått så bra för så många i landslaget den här säsongen?

– Kanske det hur vi lever som idrottare på sommaren. Alla försöker jobba bättre hela tiden, inte bara på träning utan också runtom träningarna. Jag tror inte vi har tränat sämre förr men vi är bättre på att vara idrottare 24/7.

Häftigt med Manninen

Att den tidigare storstjärnan Hannu Manninen efter en paus på sex år förra helgen gjorde en comeback i världscupsammanhang och genast tog sig in på 18:e plats ser Härtull enbart som positivt.

– Det är ganska häftigt att ha honom med igen. Han kommer hit och visar allihopa. Man kan nog vara stolt över att bära den finska flaggan, säger Härtull.

– Man märker att media är mer intresserade av sporten. Det är ju en självklar sak att alla vill vara i bra skick då de far till VM. Är man inte i bra skick så är det inte roligt att tävla där heller. Jag misstänker att de rätta idrottarna blir uttagna till VM.