Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Guantánamo används för att rekrytera nya terrorister – som sedan kan hamna just där

Från 2017
Uppdaterad 11.01.2017 21:17.
En amerikansk flagga bakom taggtråd som omger fånglägret Guantanamo Bay
Bild: EPA/MIKE BROWN

Ett av avgående president Barack Obamas största nederlag är att han har misslyckats med att stänga ner fånglägret i Guantánamo som han lovade. Hans svikna löfte spelar extrema rörelser i händerna, säger en journalist som träffat Osama bin Laden.

- Guantánamo kommer att stängas inom ett år.

Så sa USA:s nytillträdde president Barack Obama i januari 2009. Då hade hans hår ännu inte grånat.

En inte ännu gråhårig Barack Obama som lutar sin kind mot handen. Bilden tagen 2008.
Bildtext En inte ännu gråhårig Barack Obama i januari 2008, ett år innan han tillträdde som USA:s president.
Bild: EPA/STEFAN ZAKLIN

Men det gick inte så lätt. Problemet var att han inte kunde göra det på egen hand, utan han behövde kongressens stöd.

Men Obama hann vara president bara i ett par år innan demokraterna förlorade majoriteten i kongressen. Det var spiken i kistan, säger Erik Åsard, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

- Det var under den perioden han fick igenom en stor del av sin agenda, till exempel sjukvårdsreformen. Nu är det inte så många fångar kvar mera, bara ett sextiotal. Som mest satt där 800. Så han har fått ner antalet, men basen är fortfarande inte stängd, säger Åsard.

Han tror att Obama helt enkelt underskattade hur svårt det skulle bli att stänga Guantánamo. Han räknade inte med att få en sådan opposition.

- När han tillträdde i januari 2009 var USA inne i en svår ekonomisk kris som det tog flera år att komma ur och han behövde genomföra andra inrikespolitiska reformer som sattes före den här frågan, säger Åsard.

Trump vill hålla Guantánamo öppet

För ett år sedan presenterade Obama ännu en plan på att stänga Guantánamo - men också den röstades ner.

Frustrationen lyste igenom den nu gråhårige presidentens tal när han konstaterade att Guantánamo är en fläck på USA:s anseende, påpekade att ingen blivit dömd under de 15 år som fängelset funnits och sa att fängelset på inget sätt stärker den nationella säkerheten - tvärtom.

Då sa Obama också att han kommer att arbeta för att stänga Guantánamo så länge han sitter vid makten.

Nu har tiden tagit slut.

- Jag vill inte föra över det här problemet på nästa president - vem det än är. Om vi som nation inte kan åtgärda det här problemet nu - när kommer vi att göra det? undrade Obama.

Donald Trump i huvudstaden Washington i juni 2016.
Bildtext Donald Trump är inte intresserad av att stänga ner Guantánamo.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

Men den nya presidenten hade åtminstone ifjol inget emot att Obama för över Guantánamo på honom.

- Vi kommer att hålla det öppet. Och vi kommer att fylla det med stygga killar! sa Donald Trump för ungefär ett år sedan inför en jublande skara.

Han har dessutom sagt att tortyr fungerar och lovat godkänna metoder som är värre än vattentortyr.

Misstag att Obama lovade stänga Guantánamo

På ett kontor i London får jag tag på journalisten och författaren Abdel Bari Atwan.

Han är också chefredaktör för den arabiska onlinetidningen Rai al-Youm.

Atwan var en av dem som verkligen hoppades att Obama skulle stänga Guantánamo, och är nu uppgiven.

- Det är en skymf för demokratin i USA. USA säger sig vara ledaren för den fria världen. Att hålla Guantánamo öppet ännu efter åtta år av Obama vid makten … Det är helt oacceptabelt och väcker många frågor om den amerikanska uppfattningen om rättvisa. Det är skamligt.

Det var ett stort misstag att Obama någonsin gav löftet, säger Atwan. Många kommer att använda det här emot USA och säga att se, de är lögnare som försöker leda er på villovägar.

Demonstranter kräver stängning av Guantánamolägret utanför Vita Huset i januari 2016
Bildtext Demonstranter utanför Vita huset krävde i januari 2016 att lägret stängs.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

De som har släppts ut efter att ha blivit torterade och förnedrade i Guantánamo är perfekta propagandaverktyg för extrema rörelser, konstaterar Atwan.

- De sprider ordet och skapar mer hat mot USA och mot västvärlden överlag, och uppviglar till attacker mot Europa och USA, säger Atwan, som själv är palestinier och född i ett flyktingläger i Gaza.

Intervjuade bin Laden före 11 september

År 1996 tog sig Abdel Bari Atwan genom de afghanska bergen. Det var iskallt och han var på väg för att träffa en man som senare skulle dödas av Obamaadministrationen.

Då fanns ännu inte Guantánamo - men det budskap fängelset bidrar till att sprida fick han höra direkt från Osama bin Laden i hans gömställe i de kala grottorna i Tora Bora.

- Osama bin Laden såg USA som ett ondskans imperium. Han trodde aldrig på USA:s löften om demokrati och mänskliga rättigheter. Att hålla Guantánamo öppet är för bin Ladens anhängare ett bevis för att han hade rätt, säger Atwan.

Bildtext Osama bin Laden.
Bild: Reuters tv

Att döda bin Laden såg kanske snyggt ut inom USA, men att stänga Guantánamo skulle ha gett signalen att USA går att lita på, att de verkligen kämpar för de mänskliga rättigheter som nu istället kränks i fängelset i Kuba.

- USA:s rykte i världen skadas så till den grad att det kanske inte går att reparera, säger Atwan.

Om Trump väljer att hålla Guantánamo öppet och fylla på med ”stygga killar” som han uttrycker det, så blir det en självuppfyllande profetia.

Så länge Guantánamo finns är det ett effektivt symboliskt verktyg att rekrytera nya terrorister - som sedan eventuellt hamnar i fängelset Guantánamo Bay.

Diskussion om artikeln