Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Viking Line ber om ursäkt för slarvig snusövervakning

Från 2017
Viking Amorella
Bildtext Viking Amorella är ett fartygen där Cancerföreningens provköpare fick köpa för mycket snus.
Bild: Viking Line

Rederierna slarvar fortfarande med snusövervakningen. Det här trots att rederierna har lovat att övervaka försäljningen bättre. Kritiken kommer från Cancerföreningen som undersökt saken med hjälp av provköpare. Viking Lines operativa direktör menar att man ser allvarligt på det här och ber samtidigt om ursäkt för att det har skett.

Cancerföreningens provköpare fick köpa två kilo snus på alla testade Sverigebåtar. De tillfrågades inte heller om landstigningskort.

Båda sakerna strider mot den nya tobakslagen som trädde i kraft i augusti. Enligt den får en person föra in högst ett kilo snus på en gång till Finland för personligt bruk. Gällande landstigningskorten har rederierna tidigare lovat att snusinköpen ska antecknas på landstigningskorten.

Det är absolut inte vår avsikt att sälja mer än vad som är tillåtet.

Wilhelm Hård, Viking Lines operativa direktör, berättar att man omedelbart har påmint personalen om vad som gäller för att få stopp på det här.

- Det här var andra gången som Cancerföreningen hade en sådan här stickprovskontroll ombord på våra fartyg och för ungefär ett år sedan hade vi en diskussion med dem, där vi då diskuterade hur vi skulle kunna följa upp de här köpen bättre. Och i samband med att de nya reglerna kom i augusti lade vi till bokstaven S för snus i landstigningskorten och gav till uppdrag för personalen att kontrollera köpgränsen och även kruxa för när man hade gjort uppköpet.

- Men då man nu inte har gjort enligt våra föreskrifter vid de här två testresorna har vi i dag kontaktat fartygen och gått igenom våra rutiner igen och påpekat hur viktigt det är att vi följer våra rutiner. Vi har dessutom tydlig information både vid försäljningsställena och i taxfree-katalogerna om vad som gäller.

Just därför känns det ju märkligt att inte minst personalen fortfarande inte har koll på vad som gäller?

- Precis, och det är bara för oss att påminna dem om det en gång till då två av de här fallen har skett på våra fartyg. Alla kan göra misstag, men man får ju inte göra misstag för många gånger. Nu vet vi inte vem det är som har sålt i de här två fallen, så vi kommer att gå igenom det här på alla fartyg och fortsätter det kan vi inte bara diskutera, utan då måste vi ta till hårdare åtgärder.

En person håller upp en snusdosa mot svart bakgrund
Bild: yle/Heidi Grandell-Sonck

Wilhelm Hård menar att man från Viking Lines sida ser allvarligt på det här.

- Vi ber om ursäkt för att det har skett och som sagt har vi redan i dag gått igenom rutinerna igen och vi strävar efter att förbättra oss.

Nu är det det bara en teori, men man kan ju lätt ändå tro att ni kanske tar lätt på det här eftersom det inte verkar slå speciellt hårt mot rederiet? Alltså att det bara är att sälja så mycket snus som man kan och hinner, då det ger bra inkomster?

- Det är absolut inte vår avsikt att sälja mer än vad som är tillåtet. Det är absolut ingenting som vi håller på med.

Diskussion om artikeln