Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nytt straff för farliga brottslingar – övervakning också efter frigivningen

Från 2017
Jari Lindström besökte Tavastehus fängelse den 10 januari 2017. Till vänster fängelsechefen Tuomo Kärjenmäki.
Bildtext Jari Lindström besökte Tavastehus fängelse den 10 januari 2017. Till vänster fängelsedirektören Tuomo Kärjenmäki.
Bild: Lehtikuva

Farliga fångar ska övervakas även efter fängelsetiden, sade den sannfinländska justitie- och arbetsministern Jari Lindström vid ett besök på Tavastehus fängelse på tisdagen.

Det nya straffet skulle vara tillämpningsbart på cirka 30-40 nuvarande fångar. Myndigheterna vill nu i allt högre grad satsa på att fångarna ska förberedas för livet efter fängelset.

- I nuläget så frigivs fångarna utan någon som helst övervakning. På de flesta av dessa fångars papper står det vid fängelsetidens slut att de fortfarande utgör en fara för en annan persons liv och hälsa, förklarar fångelsedirektör Tuomo Kärjenmäki på Tavastehus fängelse.

Kärjenmäki välkomnar det nya straffet. För grova brottslingar kan steget tillbaka till vardagen vara mycket svårt. Dessutom vet man att risken för att begå nya brott är störst genast efter man kommit ut från fängelset.

- Det är tänkt att det på fängelsestraffet ska komma en obligatorisk övervakning, som ska vara ett år långt. Övervakningen ska vara noga styrt och förutom att fångarna övervakas så ska de också få stöd. För många fångar är det väldigt svårt att komma tillbaka till samhället, säger Jari Lindström.

Framtidens fängelser ska i en allt högre grad satsa på att fångarnas kriminella bana kapas av och siktet är på livet efter fängelsevistelsen. Efter frigivningen ska de farliga fångarna som sitter hela sin långa fängelsedom och som anses ha hög återfallsrisk stödas i att hitta sin plats i samhället.

Diskussion om artikeln