Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny teknik ska hjälpa äldre i vardagen – och upptäcka sjukdomar i tid

Från 2017
Humanoiden Pepper
Bildtext Roboten Pepper kan umgås med människor.
Bild: EPA/KIMIMASA MAYAMA

Sensorer, sociala robotar och smarta rollatorer ska bidra till en värdig ålderdom. På statens teknologiska forskningscentral, VTT, har man utrett olika alternativ till hjälpmedel.

- Till största delen är det frågan om passiv teknologi, alltså sådan som användaren inte behöver befatta sig med, säger Jaana Leikas, forskningsledare på VTT.

Passiv teknologi är sensorer man kan fästa på olika bruksföremål. Då kan man följa med situationen och snabbt reagera på förändringar. Om man lägger märke till att en äldre person regelbundet börjar öppna sin ytterdörr mitt i natten kan det vara ett tecken på en minnessjukdom.

- Då kan man väldigt snabbt utreda situationen och vid behov inleda rehabilitering eller medicinering. På så sätt gör man det i god tid. Då är resultatet bättre, säger Leikas.

Smartrollator

Ett av föremålen VTT satt sensorer på är en rollator. Den mäter ägarens dygnsrytm, steglängd och hur ofta man rör på sig.

- Den äldre kan se hur situationen utvecklas och kan dela med sig av informationen till sina anhöriga eller till vårdpersonalen, säger Olli Kuusisto, specialforskare på VTT.

Han säger att de flesta varit positivt inställda till att dela med sig av informationen.

Sociala robotar

Men tekniken kan också förbättra det sociala livet för de äldre.

- De sociala robotarna är härliga! De kan vara väldigt tröstande för någon som håller på att tappa minnet, säger Leikas.

Hon påminner ändå om att de inte ska ersätta vårdarna.

- De ger mer information och ett nytt sätt att arbeta. De kan pigga upp de äldre och fungera lite som ett husdjur på ett vårdhem, säger Leikas.