Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Superlöftet Benjamin Helander lämnar alla dörrar öppna – endast ett är säkert

Från 2017
Benjamin Helander kastar spjut.
Bildtext Också Benjamin har släkten Helanders kastarm (bilden från 2014). Nu är det handboll som är klar nummer ett.
Bild: Yle/Patric Westerlund

Finland kvalade senaste veckoslut till U21-VM i handboll och var ytterst nära succé. Lagets och turneringens stjärna var endast 18 år gamla Benjamin Helander.

Totalt rasslade 26 av Helanders skott in i nätmaskorna – mest av alla i fyrlagskvalturneringen där Finland slutade trea bakom tvåan Schweiz och VM-klara Färöarna.

– Jag är snabb och teknisk och kan göra mål på många sätt, beskriver Helander sig till Yle Sporten.

Tuff konkurrens i Alingsås

Till vardags spelar Benjamin i HP Alingsås i Sverige. Det är frågan om ligaklubbens farmarlag som spelar i division 1 och består av unga löften.

– Det har gått bra hela tiden, säger Benjamin som i HP Alingsås interna målbörs ligger på tredje plats med 44 mål på elva matcher.

Ett är säkert

Trots att Helander har presterat bra under den pågående säsongen känns det ibland också lite jobbigt.

Hemlängtan går inte alltid att stänga ut. Alingsås har visat intresse för Benjamin som vet att en plats i ligalaget kräver mycket.

– Den här säsongen kör jag hårt med HP Alingsås och i juniorlaget. Sen är allting mer eller mindre öppet, säger Helander som ändå har en sak klar.

– Jag ska in i armén efter den pågående säsongen och då kommer jag att spela i Finland. Sedan får vi ser var det blir. Jag vill definitivt också spela utomlands i framtiden.

En match i taget

I dagsläge vill Benjamin inte ännu slå fast var han tänker spela under armétiden eller om han vill tillbaka till Alingsås efter det. Nu tar han en dag i taget.

– Jag är precis på väg till dagens match mot Hisingen/Torslanda och har 25 minuter till uppvärmning.

Diskussion om artikeln