Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Förväntansfulla inför installationen: Trump innebär förändring

Från 2017
Uppdaterad 17.01.2017 16:37.
Olga Onishchuk och Julia Kholodyuk på Femte Avenyn utanför Trump Tower i New York.
Bildtext Olga Onishchuk (t.h.) och Julia Kholodyuk säger att Trump Tower i New York förvandlats till en sevärdhet.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Trumpanhängare från hela landet som söker sig till Trump Tower på Manhattan i New York ser fram emot installationen av den nya presidenten. Men många i Donald Trumps hemkvarter har svårt att tåla honom.

Utanför gulddörrarna till Trump Tower på Femte avenyn i New York är det glest med folk. Den blivande presidenten Donald Trump är i huset men Manhattanborna har andra saker att göra och skyndar snabbt förbi.

Säkerhetsvakter i Trump Tower.
Bildtext Den som vill gå in i Trump Tower måste genomgå en säkerhetskontroll.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

“Ikonisk plats”

Däremot stannar många turister upp och tar en selfie framför den 200 meter höga skyskrapan, under polisens vakande öga. Detta är Donald Trumps hem och kontor, och många Trumpanhängare är begeistrade av närheten till den blivande presidenten.

- Det är på sätt och vis ikoniskt, för jag har gått här förbi förr men då var det ingen grej. Men nu när han ska bli president är det en stor sak att vara här, säger Olga Onishchuk från Seattle på USA:s västkust.

Hon är på plats med en väninna, Julia Kholodyuk, och de ser fram emot dagen då Donald Trump svärs in som president.

- Det här året kommer att innebära många förändringar i ceremonin. Stilen kommer att vara annorlunda för det är en så annorlunda president. Han är ingen politiker så han kommer att städa upp och ta in nya saker i ceremonin. Så det blir jättespännande. Vi kommer nog alla att titta när han installeras som president, säger Olga Onishchuk.

Skylten i Trump Tower är guldfärgad.
Bildtext Skyskrapan är byggd år 1929. Donald Trump köpte huset år 1979.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Hoppas på förnyad hälsovård

Och det är inte bara installationsceremonin i Washington DC som kommer att blir annorlunda, väninnorna väntar sig också att många andra saker kommer att förändras till det bättre med Trump vid rodret.

- Det är positivt och definitivt annorlunda än med tidigare presidenter. Jag väntar mig positiva förändringar då det gäller hälsovården, säger Julia Kholodyuk.

- Han har ett helt nytt perspektiv, just för att han inte är en politiker. Det ska bli spännande att se hur det blir när han tar sig an miljöfrågor, relationen till Kina och arbetslösheten ur ett nytt perspektiv, säger Olga Onishchuk.

Skjortor och andra Trumpprylar till salu i Trump Tower på Manhattan i New York,
Bildtext Inne i Trump Tower finns skjortor och andra Trumpprylar till salu.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Visar fingret åt Trumpskrapan

Men alla som sökt sig till Trump Tower är inte lika glada. Rebecca Ruth-Hilliard och Jim Hilliard, ett pensionerat lärarpar från Kalifornien, har visserligen stannat upp för att ta ett fotografi. Men det är inte någon hyllningsbild.

- Hon ska ta en bild av mig när jag visar mittfingret åt Trump Tower, säger Jim Hilliard.

Rebecca Ruth Hilliard och Jim Hilliard utanför Trump Tower i New York.
Bildtext Rebecca Ruth-Hilliard och Jim Hilliard är rädda för vad som ska hända när Donald Trump tillträder som president.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Invektiven haglar

De stödde ursprungligen Bernie Sanders, alltså Hillary Clintons motkandidat i demokraternas primärval, och vet knappt var de ska börja när de ska beskriva hur de känner inför installationen av Donald Trump på presidentposten.

- Han är en idiot och antiintellektuell, säger Rebecca Ruth-Hilliard.

- Och en lögnare, en tjuv och helt okvalificerad att bli president. Han är en svindlare som lyckades lura halva befolkningen, fortsätter Jim Hilliard.

- När man ser på hans Twitterflöde inser man att han har en infantil personlighetsstörning. Och han ska bli USA:s president! Det är skrämmande, säger Rebecca Ruth-Hilliard.

De ser verkligen inte fram emot installationen, eller ja kanske, av en orsak.

- Från och med den dagen kan han som president ställas inför riksrätt.

Donald Trump talade på en presskonferens i Trump Tower i New York.
Bildtext Donald Trump höll presskonferens i Trump Tower den 11 januari.
Bild: EPA/JUSTIN LANE

Blacks for Trump

Inne i aulan på Trump Tower står några journalister på vakt omgivna av väggar i marmor och guld. När Trump är i huset är pressen ständigt på plats.

I den här lobbyn hölls den uppmärksammande presskonferensen med Donald Trump. När Trump var i farten med sina utnämningar vandrade ministerkandidater dagligen förbi pressuppbådet för att ta den guldfärgade hissen upp till himmelriket, ja, alltså Trumps kontor på 26 våningen.

Maurice Symonette är en av dem som får ta den eftertraktade hissen upp i skyskrapan just i dag. Han bär en t-tröja med texten Blacks for Trump, Svarta för Trump.

Maurice Symonette är något av en kändis. Det är samma person som synts i publiken bakom Trump med en Blacks for Trump-skylt på flera av Trumps kampanjevenemang och han har fått uppmärksamhet för sina kontroversiella uttalanden. Nu planerar han att resa till installationen med ett hundratal svarta Trumpsupportrar. Han är entusiastisk inför dagen.

- Det är den största dagen i historien, säger han.

Maurice Symonette är klädd i en Blacks for Trump-t-tröja.
Bildtext Många minns Maurice Symonette från Trumps kampanjevenemang, där han ofta syntes bakom Trumps talarstol.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Väntar sig sänkta skatter

Maurice Symonette har höga förhoppningar om vad Trump ska kunna åstadkomma.

- Jag vet att han kommer att sänka skatterna och få företagen att flytta tillbaka till USA. Då kommer vi att bli av med problemen som nu finns i storstädernas centrum, för det kommer att uppstå fler jobb, säger han.

Maurice Symonette har rest till Trump Tower från Florida.

Fotograferna är ständigt närvarande i aulan på Trump Tower.
Bildtext Fotograferna är ständigt närvarande i aulan på Trump Tower. Till höger syns hissarna.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Orolig för USA

Men New York-borna är inte imponerade. Bara tio procent av invånarna i stadsdelen Manhattan röstade på Donald Trump. Barbara, som är på promenad i Central Park och själv bor i närheten av Trumpskrapan, säger att hon fruktar dagen då Trump svärs in som president.

- Jag är väldigt rädd, upprörd, arg. Han spottar ur sig vilseledande information. Jag ser honom som en fuskare och en lögnare och jag är orolig för vårt land, säger hon.

Folk promenerar förbi Trump Tower på Femte Avenyn i New York.
Bildtext Många Manhattanbor är ointresserade av Donald Trump och är mest bara irriterade över att Trumps närvaro stökar till trafiken på Femte Avenyn i New York.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Hoppades på New York-värderingar

Fast när Trump blev vald kände Barbara först faktiskt ett svagt hopp.

- Jag fick en känsla av att kanske han inte är så farlig för han är ändå från New York, och han kan ha New York-värderingar, säger Barbara, och syftar på det liberala klimat som förknippas med staden.

Men det hoppet försvann snabbt.

- När man tittar på de personer han valt och som han omger sig med ser man att det inte är så. Det har snarare blivit värre sedan presidentvalet, och många i New York och hela landet håller inte med om vad Trump står för.

Nu hoppas hon bara att USA kan ta sig igenom de fyra följande åren relativt helskinnat.

- Jag hoppas det går bättre än jag befarar.

Diskussion om artikeln