Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Högerkandidaten Fillon skulle vinna klart över Le Pen i en fransk final

Från 2017
Uppdaterad 12.01.2017 08:50.
Högerkandidaten Francois Fillon krävde bl.a årliga invandrarkvoter då han höll valmöte i Nice på onsdag kväll
Bild: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Den konservativa förre premiärministern Francois Fillon skulle vinna en avgörande omgång i det franska presidentvalet mot ytterhögerledaren Marine Le Pen, enligt en färsk opinionsmätning.

Marine Le Pen skulle visserligen vinna första omgången i presidentvalet över Fillon med en eller två procentenheter, men Fillon skulle samla ihop tillräckligt stort stöd i den andra omgången i maj för att säkra en klar seger.

Fillon stöds av 63 procent av de tillfrågade mot 37 procent för Le Pen.

Fillon slog ut ex-presidenten Nicolas Sarkozy och den förre premiärministern Alain Juppe i den franska högerns primärval i november.

Nationella Frontens partiledare Marine Le Pen kommenterade valresultatet den 22 mars 2015
Bildtext Nationella Frontens Marine Le Pen vinner det franska presidentvalets första omgång men förlorar i finalen enligt en ny opinionsmätning
Bild: EPA/YOAN VALAT

Macron kan överraska

Det är ändå möjligt att den obundne, förre ekonomiministern Emmanuel Macron överraskar och tar sig till den andra omgången.

Macron skulle få upp till 20 procent av rösterna i den första omgången medan Fillon stöds av 24 procent av de tillfrågade.

Stödet för Fillon har stadigt minskat medan Macron klarar sig bättre i den nya opinionsmätningen än tidigare.

Om den förre undervisningsministern Francois Bayrou besluter sig för att inte ställa upp i valet så är det sannolikt att en stor del av hans väljare skulle rösta på Macron,

Bägge företräder en mer moderat linje än Fillon som har gått högerut under valkampanjens gång och mittenkandidaten Bayrou stöds nu av fem procent av de tillfrågade.

Den förre ekonomiministern och obundne mittenkandidaten Emmanuel Macron har seglat upp som ett överraskningsnamn som kan nå den andra valomgången
Bildtext Den förre ekonomiministern och obundne mittenkandidaten Emmanuel Macron har seglat upp som ett överraskningsnamn som kan nå den andra valomgången
Bild: EPA/IAN LANGSDON

Socialisterna ett frågetecken

De styrande socialisterna skall utse sin kandidat i öppna primärval i slutet av den här månaden.

Sju kandidater tävlar om äran efter att den impopuläre presidenten Francois Hollande meddelade att han inte ställer upp för omval.

Den förre premiärministern Manuel Valls är fortfarande förhandsfavorit men Arnaud Montebourg som står till vänster om honom har stärkt sin ställning inför avgörandet den 22 och 29 januari då socialisterna röstar om sin kandidat.

Socialisternas kandidat ser ändå ut att ha små chanser att nå andra omgången vem det än blir, enligt opinionsmätningar.

Premiärminister Manuel Valls är betydligt mer populärare än sin partikamrat, president Francois Hollande. Valls har inte ännu beslutat om han ställer upp i socialisternas primärval
Bildtext Den förre premiärministern Manuel Valls är förhandsfavorit i socialisternas primärval, men han anses inte ha någon chans att nå andra valomgången
Bild: EPA/LEGNAN KOULA

Besvikna socialister kan avgöra

Väljare som tidigare röstade på socialisterna kan däremot avgöra vem av högerkandidaterna som når andra omgången.

Över fyra miljoner fransmän deltog i högerns primärval som var öppna för alla.

Socialisterna väntar sig inte så många intresserade i sina primärval som också är öppna för alla som betalar en euro och som försäkrar att de stöder vänstervärden.

Socialistkandidaterna skall hålla tre debatter inför primärvalen och de kan bli avgörande för om Valls utses till presidentkandidat.

De flesta socialister skulle stanna hemma eller rösta mot Le Pen om och när Valls slås ut i första omgången.

President Francois Hollande (tv) som här besöker det franska nationalbilbiotekets Richelieu-utställning ställer inte upp för omval i år
Bildtext President Francois Hollande (tv) som besöker det franska nationalbilbiotekets Richelieu-utställning, ställer inte upp för omval i år
Bild: EPA/GONZALO FUENTES

Fillon har gått högerut

Presidentvalets förhandsfavorit Francois Fillon har alltså gått högerut, särskilt i frågor som rör invandrare på grund av trycket från Le Pen.

Le Pen har som vanligt utlovat hårda tag mot invandring och radikala islamister och Fillon har också skärpt sin ton eftersom frågan dominerar valkampanjen.

Fillon krävde årliga kvoter för invandrare som bygger på Frankrikes förmåga att integrera dem i samhället, då han talade i ett valmöte i Nice på onsdagen.

- Vi har sex miljoner arbetslösa och nästan nio miljoner fattiga, säger Fillon som också kräver en snabbare behandling av asylansökningar och att socialstödet för invanfrare skärs ner.

Schengenavtalet bör omprövas och gränsbevakningen bör skärpas säger Fillon som var premiärminister från år 2008 till 2012 då Sarkozy var president.

Diskussion om artikeln